premavka, automobily
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Cestní piráti to majú zrátané: Európsky parlament mení pravidlá

Európsky parlament mení pravidlá stíhania cestných pirátov. Strata vodičáku už bude musieť platiť v celej Európskej únii. A prichádza sa aj s ďalšími novinkami pre vodičov. Zavádza sa celoeurópska evidencia vodičov, ktorí často porušujú dopravné predpisy a enormne prekračujú rýchlosť. Aby policajti aj pri kontrolách vedeli „s kým majú dočinenia“.

Ak vám napríklad nemecký policajt vezme vodičák za jazdu pod vplyvom alkoholu, po novom bude tento zákaz platiť nielen na Slovensku, ale vo všetkých členských krajinách. „Až 40 percent cezhraničných priestupkov a porušení dopravných predpisov ostáva bez trestu,“ reagoval europoslanec Eugen Jurzyca. „Vodiči sa môžu snažiť využívať diery a ďalej šoférovať, aj keď by nemali,“upozornil podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

Do 10 dní sa budú musieť členské štáty vzájomne informovať o odobratí vodičáku. A do 15 dní rozhodnúť o tom, či bude tento zákaz platiť pre všetky členské krajiny. Súčasná legislatíva nič také neurčuje. „Je vlastne obmedzená platnosť vodičského preukazu iba v tom štáte, kde sa ho dopustil, ale nie v štáte, ktorý mu vydal tento vodičský preukaz,“ doplnil europoslanec Robert Hajšel.

Europoslanci stanovili aj nižší rýchlostný limit

Rozšíri sa aj zoznam závažných dopravných priestupkov, ktoré si budú krajiny medzi sebou zdieľať. Aby aj policajti pri kontrole vedeli, „s kým majú tú česť“.Podľa europoslanca Štefanca to platí napríklad pre vodičov, ktorí jazdia mimo obce viac než 50 kilometrov nad limit.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Europoslanci tiež stanovili nižší rýchlostný limit pre obytné oblasti. Ak to Rada odsúhlasí, vodič príde o vodičák alebo mu bude pozastavená platnosť pri jazde nad povolenú rýchlosť o 30 kilometrov za hodinu. „Toto pravidlo bude po novom platiť v celej Európskej únii. Jednotné pravidlá, jednotný priestor a jednotná zodpovednosť vodičov,“ uzavrel europoslanec Michal Wiezik.

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

nehoda

Európsky parlament chce ukončiť beztrestnosť bezohľadného šoférovania

Vážne dopravné priestupky, ako je nadmerná rýchlosť alebo jazda pod vplyvom alkoholu, by mali znemožniť …

Consent choices