Donald Tusk
Donald Tusk, predseda Európskej rady. PHOTO: European Union 2015

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk v pondelok v Paríži pred rokovaním s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Tusk počas spoločného brífingu pred rokovaním povedal, že svoje funkčné obdobie ako premiér má v úmysle začať oživením vzťahov s najdôležitejšími európskymi partnermi Poľska. Poľsko a Francúzsko označil za „tradičných priateľov“. „Poznáme sa mnoho rokov, sme priatelia a dôverujeme jeden druhému, vždy sme sa mohli jeden na druhého spoľahnúť,“ dodal.

Obe krajiny majú podľa jeho slov tiež veľmi podobné postoje k dôležitým záležitostiam – bilaterálnym, vnútroeurópskym i tým, ktoré sa vzťahujú na bezpečnostné a geopolitické postavenie Európy, najmä v kontexte ruskej agresie voči Ukrajine. „Európa sa musí stať bezpečným kontinentom a to znamená, že EÚ, Francúzsko, Poľsko sa musia stať silnými štátmi a byť pripravení brániť svoje vlastné hranice, svoje vlastné územie a brániť a podporovať našich spojencov a priateľov mimo EÚ,“ povedal.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Poľský premiér do francúzskej metropoly prišiel s cieľom prebudovať vzťahy svojej krajiny s Francúzskom po rokoch treníc za predchádzajúcej poľskej vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), píše PAP. Tusk v pondelok absolvuje aj stretnutie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices