Christine Lagarde, šéfka ECB. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Ch. Lagardová: Inflácia v eurozóne smeruje k cieľovej hodnote

Hospodárske údaje eurozóny naznačujú, že inflácia v zhode s predpokladmi smeruje k cieľovej hodnote. Vyhlásila to vo štvrtok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová, ale bude ešte potrebovať viac informácií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

ECB od septembra ponecháva úrokové sadzby na rekordne vysokej úrovni a zároveň tlmí očakávania ich skorého zníženia s odôvodnením, že čaká na ďalšie kľúčové údaje, najmä v súvislosti s vývojom miezd. „Očakáva sa, že súčasný dezinflačný proces bude pokračovať, Rada guvernérov si však musí byť istá, že nás udržateľne dovedie k nášmu dvojpercentnému cieľu,“ povedala Lagardová na vypočutí v Európskom parlamente (EP) v Bruseli.

ECB pozorne sleduje relatívne rýchly rast nominálnych miezd, keďže zamestnanci sa snažia kompenzovať straty príjmov v dôsledku vysokej inflácie. „Rast miezd je naďalej výrazný a očakáva sa, že v nasledujúcich štvrťrokoch sa stane čoraz dôležitejším faktorom dynamiky inflácie, čo odráža napätie na trhu práce a požiadavky pracovníkov na kompenzáciu inflácie,“ poznamenala šéfka ECB. V ekonomike menovej únie pretrvávajú silné mzdové tlaky, údaje z konca minulého roka však signalizujú určité vyrovnania, dodala. Napriek tomu ECB podľa nej potrebuje vyčkať na výsledky mzdových dohôd, ktoré sa majú uzavrieť v prvom štvrťroku tohto roka, aby si mohla byť istá, že rast príjmov nevytvára neprimeraný tlak na rast cien.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna

Najnovšie údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových …

Consent choices