Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už aj Európsky parlament. Podporil členstvo Ukrajiny v Európskej únii, sľúbil dodávku milióna nábojov určených pre obranu, či odobril 50 miliárd eur na ďalšie roky. Najnovšie prišiel s informáciou, že jedna z europoslankýň z Lotyšska mala pracovať pre Kremeľ ako špiónka ruskej služby FSB. Európsky parlament sa zhodol, že v pomoci Ukrajine nemieni poľaviť.

A práve naopak – Kyjevu chce poskytnúť ešte väčšiu finančnú podporu. „Pokiaľ sú Ukrajinci schopní sa brániť, sme schopní zabezpečiť aj našu vlastnú bezpečnosť,“ europoslanec Vladimír Bilčík (EPP). Ukrajine sme sľúbili milión nábojov potrebných pre obranu, lenže v dodávkach meškáme. Česko napríklad prišlo s návrhom, aby sme ich kúpili mimo Európskej únie.

Časť peňazí nám Ukrajina vráti

S dodávkami nábojov a zbraní však časť europoslancov nesúhlasí. „Mali by sme, ako Európska únia, viac tlačiť na riešenie mierového konfliktu na Ukrajine. Mali stále podporovať aby sa akékoľvek mierové riešenie zabezpečilo, aby prestali bojovať ľudia na Ukrajine,“ tvrdí europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD).

Z 50-miliardového balíka určeného pre Ukrajinu pôjde 33 miliárd eur formou pôžičiek, a teda tieto peniaze nám budú musieť Ukrajinci vrátiť. Sedemnásť miliárd budú granty. „Tieto pôžičky boli poskytované aj z finančných obnosov, ktoré sú zhabané ruským oligarchom, ktorí vlastnili majetky v rámci Európskej únie,“ vysvetlila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

„Treba stále mať na pamäti, že na Ukrajine rukou agresora zomierajú nevinné deti a nevinní ľudia,“ povedal europoslanec Peter Pollák. Dvojročná podpora Ukrajiny však prišla aj s nečakaným odhalením. Lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoka mala pôsobiť ako informátorka ruskej bezpečnostnej služby FSB.

Podľa europarlamentu sa ruské tajné služby začali sústreďovať nielen na europoslancov, ale aj na ich blízkych spolupracovníkov. „Absurdné, keď niekto kto má hájiť záujmy občanov Európskej únie pracuje proti nim na úkor cudzej mocnosti,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Naše hospodárstvo je závislé na kritických surovinách

Aj v tomto roku 2024 sa v piatky budeme venovať dianiu v Európskom parlamente. Do …

Consent choices