automobily, eCall
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Predaj nových áut v EÚ ožil a v januári vzrástol

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) v januári 2024 ožil a po decembrovom poklese vzrástol. Prispelo k tomu najmä dvojciferné tempo rastu predaja v Nemecku a Taliansku. Aj predaj plne elektrických áut sa medziročne zvýšil, ale medzimesačne klesol. Ukázali to v utorok údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa najnovších údajov počet zaregistrovaných osobných áut v EÚ sa v januári 2024 zvýšil medziročne o 12,1 % na 851.700 kusov, čím sa zotavil z poklesu o 3,3 % v decembri 2023. Všetky hlavné trhy bloku nahlásili výrazný rast predaja, pričom Nemecko (19,1 %) a Taliansko (10,6 %) zaznamenali dvojciferné zisky a Francúzsko (9,2 %) a Španielsko (7,3 %) jednociferné zisky.

Registrácie nových batériových elektrických vozidiel (BEV) v EÚ v januári medziročne vzrástli o 28,9 % na 92.741 kusov. To však bolo o 42,3 % menej ako v decembri. Dôvodom bolo najmä medzimesačné zníženie predaja v Nemecku (-59 %) a Francúzsku (-46 %), hoci medziročne ich odbyt stúpol. Celkovo elektromobily, či už plne elektrické modely, plug-in hybridy alebo plne hybridné vozidlá, predstavovali v januári 47,5 % všetkých nových registrácií osobných automobilov v EÚ, čo je viac ako 42,7 % pred rokom, ale pokles z 53,3 % v decembri.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

V januári vzrástol odbyt dvoch najväčších európskych výrobcov automobilov Volkswagen (11,5 %) a Stellantis (15 %), ale predaj Renaultu klesol o 2,9 % podľa údajov ACEA. Keďže vysoké náklady na kúpu elektromobilov sú hlavnou prekážkou ich masovejšieho prijatia, Stellantis a Renault sa snažia vyvinúť cenovo dostupnejšie modely.

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v januári medziročný nárast predaja v EÚ o 66,9 %. Počet nových vozidiel registrovaných v januári v EÚ, Británii a Európskom združení voľného obchodu (EZVO) vzrástol o 11,5 % na 1 milión kusov, dodalo združenie ACEA.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

auto

Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) vo februári 2024 vzrástol, pričom všetky hlavné trhy …

Consent choices