Izreaelsko-palestínsky konflikt, Gaza. PHOTO: TASR - AP Photo/Fatima Shbair

Štáty EÚ s výnimkou Maďarska vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku v Gaze

Štáty Európskej únie s výnimkou Maďarska v spoločnom pondelkovom vyhlásení vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že ministri zahraničných vecí z 26 členských štátov EÚ sa zhodli na vyjadrení, v ktorom volajú po „okamžitej humanitárnej prestávke, ktorá povedie k udržateľnému mieru“. Štáty tiež zopakovali svoju výzvu, aby Izrael nespustil útok na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, kde sa ukrýva vyše polovica z približne 2,4 milióna obyvateľov tejto palestínskej enklávy.

AFP uvádza, že Maďarsko je rozhodným podporovateľom Izraela a často sa odmieta pripojiť k vyhláseniam EÚ, ktoré sú voči tejto krajine kritické. Aj iné krajiny EÚ vrátane Nemecka sa doteraz zdráhali vyzvať na okamžité zastavenie izraelských operácií, pretože nechceli byť vnímaní ako podporovatelia akéhokoľvek kroku, ktorý by mohol obmedziť právo Izraela na obranu.

Viac..  EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Vojna v Pásme Gazy sa začala po teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri, pri ktorom podľa izraelských údajov militanti z tohto hnutia zabili približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov. Izrael v reakcii na útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu, pri ktorej doteraz podľa údajov Hamasu zahynulo takmer 29.000 ľudí, taktiež prevažne civilistov. Zranenia tam utrpelo ďalších vyše 68.000 ľudí. Izrael nedávno varoval, že spustí svoju ofenzívu v Rafahu, ak Hamas do začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán neprepustí všetkých rukojemníkov.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices