Ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Komisia  oznámila počiatočnú humanitárnu pomoc vo výške 83 miliónov eur na podporu ľudí postihnutých vojnou Ruska proti Ukrajine na rok 2024. Z týchto finančných prostriedkov je 75 miliónov eur vyčlenených na humanitárne projekty na Ukrajine s cieľom poskytnúť núdzovú pomoc vrátane prístupu k základným potrebám, ako sú prístrešie, ochranné služby, čistá voda, vzdelávanie a zdravotná starostlivosť.

Jadrom humanitárnej stratégie EÚ na Ukrajine je dnes ochrana ľudí postihnutých vojnou, najmä tých, ktorí žijú v blízkosti oblastí prvej línie. 8 miliónov eur je vyčlenených na humanitárne projekty v Moldavsku, ktoré poskytujú cielenú pomoc najzraniteľnejším osobám vrátane humanitárnej hotovostnej pomoci na základné potreby, ochranu a zdravie.

Vrátane nového financovania, ktoré bolo aktuálne ohlásené, Európska komisia vyčlenila celkovo už 926 miliónov eur na programy humanitárnej pomoci na pomoc civilistom postihnutým vojnou na Ukrajine od invázie Ruska vo februári 2022. Z týchto finančných prostriedkov bolo 860 miliónov eur vyčlenených na humanitárne programy v rámci Ukrajiny a 66 miliónov eur na podporu utečencov, ktorí utiekli do susedného Moldavska. 

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices