wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2023.

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). Potom, čo koalícia nerešpektovala výzvu takmer 500 europoslancov v spoločnom  uznesení, ako aj opakované žiadosti Európskej Komisie zastaviť schvaľovanie mafiánskeho balíka v zrýchlenom legislatívnom konaní, Európsky parlament požiadal Komisiu o vysvetlenie jej ďalšieho postupu voči Slovensku.

„Slovensko má z kohéznych fondov vyčlenených 12 a pol miliardy eur na roky 2021 až 2027. Ďalších niekoľko miliárd eur má postupne čerpať z Plánu Obnovy. Toto všetko je v hre pre Ficov promafiánsky balík, ktorý pretlačil cez skrátené legislatívne konanie napriek výhradám Európskej komisie. Nejde teda o abstraktnú hrozbu, ale realistický scenár. Svedčí o tom nielen ostrá korešpondencia Komisie Slovensku, ako aj pozastavená štvrtá platba z Plánu obnovy,“ upozorňuje poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik.

Zástupcovia Európskej komisie dnes informovali europoslancov vo Výbore pre kontrolu rozpočtu o tom, v akom rozsahu môže byť novela Trestného zákona v rozpore s európskym právom a so záväzkami z Plánu Obnovy. No najmä, do akej miery môže ochromiť miliardy eur pre slovenské školy, nemocnice či cesty. Pripomenuli, že ak zistené rozpory novely s európskym právom budú pretrvávať, Európska komisia nebude váhať voči Slovensku zasiahnuť. Môže použiť Mechanizmus podmienenosti eurofondov právnym štátom, ktorým už Maďarsku zastavila vyše 30 miliárd eur alebo Slovensko zažalovať na Súdnom dvore EÚ, na ktorej konci sú rovnako výrazné finančné postihy.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

„Ak premiér Fico s ministrom spravodlivosti Suskom tvrdia, že svoj promafiánsky balík mali s Bruselom odkonzultovaný, tak aj podľa dnešných vyjadrení generálnych riaditeľov z Európskej komisie evidentne nehovoria pravdu. Komisia zopakovala, že Slovensko ešte aj v deň hlasovania o novele trestného zákona žiadala novelu stiahnuť z parlamentu. Roberta Fica nezaujímajú ľudia na Slovensku, len pomsta a beztrestnosť pre jeho kumpánov. Kvôli tomu môže schudobnieť celá krajina, čo sa dotkne širokej škály projektov, vrátane tých zameraných na zelenú transformáciu, ochranu klímy a životného prostredia,“ povedal Wiezik, ktorý pôsobí vo Výbore pre kontrolu rozpočtu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices