Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia/red.

Robert Hajšel: Nerobme ľudí ešte chudobnejšími

🚜 Rastúce protesty farmárov vo Francúzsku, Nemecku, Belgicku a už aj v Španielsku sú úplne legitímne a pochopiteľné. Blížia sa júnové eurovoľby a kedy ako pár mesiacov pred voľbami je lepšie na politikov, ktorí chcú byť zvolení znova, zatlačiť.

Po minulotýždňových protestoch v Bruseli demonštrovali dnes, tentoraz najmä francúzski traktoristi aj pred štrasburským sídlom europarlamentu, čo prinútilo Európsku komisiu a europarlament sa začať vážnejšie zaoberať ich obavami a požiadavkami.
Mnohé obavy poľnohospodárov sú naozaj oprávnené, keďže posledné obdobie zažívame striedanie extrémneho sucha s povodňami, zvyšujú sa náklady na energie a v dôsledku vojny na Ukrajine narástli aj ceny hnojiva.

Práve v tomto čase ale prichádza Európska komisia s návrhom stanoviť ďalší záväzný cieľ v znižovaní emisií CO2, tentoraz na 90 percent do roku 2040. Som presvedčený, že v čase rastúcej nespokojnosti farmárov bude najrozumnejšie, aby prípadné premietnutie tohto návrhu do nejakej legislatívnej podoby sa odložilo až na obdobie po eurovoľbách, keď tu bude nové zloženie tak parlamentu ako aj komisie.

Osobne ma teší, že eurokomisia už nebude nútiť farmárov nechávať pôdu ležať úhorom, ale aj to, že čoraz viac lídrov naprieč EÚ začína zdôrazňovať, čo som ja aj v rámci mojej legislatívnej práci presadzoval od začiatku, že transformácia priemyslu, energeticky, dopravy, ale aj dopravy musí byť férová a nikoho, -najmä zraniteľnejšie domácnosti – nemožno v tomto procese nemožno nechať bokom.

Viac..  Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Tu totiž nejde iba o konkurencieschopnosť našej ekonomiky, ale aj o to, aby sme kvôli ušľachtilým a potrebným úmyslom -čím boj proti klimatickým zmenám určite je – zbytočne nerobili ľudí chudobnejších a chudobnejších.

Robert Hajšel, europoslanec /SD/.

O red

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices