EÚ a Ukrajina, solidarita. Vlajky EÚ. PHOTO: © European Union 2022

Eurokomisia víta 13. balík sankcií EÚ a potvrdzuje podporu Ukrajine

Európska komisia (EK) v piatok privítala rozhodnutie Rady EÚ schváliť 13. balík sankcií voči Rusku, informuje o tom spravodajca TASR.

EK pred druhým výročím začiatku ruskej agresie voči Ukrajine vyhlásila, že podpora EÚ pre Ukrajinu a jej ľud sa nezmenšuje a 13. balík sa zameriava na ďalšie obmedzenie prístupu Ruska k vojenským technológiám (najmä dronov) a rozšírenie sankčného zoznamu. Nové sankcie sa týkajú 106 osôb a 88 právnych subjektov, celkovo je na sankčnom zozname EÚ už 2000 osôb a subjektov. „Komisia bude naďalej podporovať členské štáty, aby zabezpečila účinné presadzovanie reštrikčných opatrení, a bude úzko spolupracovať s tretími krajinami s cieľom bojovať proti pokusom o ich obchádzanie,“ uvádza sa v stanovisku EK.

Medzi novozaradenými sú najmä spoločnosti a jednotlivci z ruského vojensko-priemyselného komplexu. Sankcie postihnú aj desiatky firiem a jednotlivcov zapojených do dodávok zbraní zo Severnej Kórey, ruského ministra obrany a niekoľko spoločností a jednotlivcov z Bieloruska poskytujúcich podporu ruským ozbrojeným silám. Patrí sem aj šesť sudcov a desať úradníkov na okupovaných územiach Ukrajiny a tiež 15 jednotlivcov a dva subjekty zapojené do deportácie a vojenskej indoktrinácie ukrajinských detí.

Nový balík sankcií má zabrániť Rusku získavať západné citlivé technológie a spresňuje zoznam spoločností, ktoré mu obstarávajú kľúčové komponenty do dronov. Na sankčný zoznam EÚ pridala 27 firiem z Číny, Kazachstanu, Indie, Thajska, Turecka, zo Srbska a Srí Lanky, na ktoré sa vzťahujú prísnejšie obmedzenia vývozu tovaru a technológií s dvojakým použitím, ako aj tovaru a technológií, ktoré by mohli zmodernizovať obranný a bezpečnostný sektor Ruska. Zakazuje sa aj vývoz hliníkových kondenzátorov s vojenským využitím a rozširuje sa zoznam partnerských krajín pre nepriamy zákaz dovozu železa a ocele o Spojené kráľovstvo.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

EK zdôraznila, že po dvoch rokoch od začiatku útočnej vojny Ruska proti Ukrajine EÚ bude naďalej dôrazne podporovať ukrajinské hospodárstvo, spoločnosť, ozbrojené sily a budúcu obnovu krajiny tak dlho, ako bude treba. EÚ prijala doteraz 13 balíkov sankcií voči Rusku s cieľom, znížiť príjmy Ruska a hodnotu rubľa, aby jeho vojnovú mašinériu pripravila o zdroje.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices