jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: redakcia/red.

E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Boj proti klimatickej zmene má širokú, ale plytkú politickú podporu. Takmer všetci ľudia súhlasia s tým, že tento boj je potrebný, ak to ale má niečo stáť, reakciou sú napríklad protesty farmárov. Toto pozorovanie potvrdil aj reprezentatívny prieskum, ktorý pre slovenského europoslanca Eugena Jurzycu (SaS, ECR) zrealizovala agentúra FOCUS v januári 2024.

Len 27,8 % Slovákov je za to, aby sa zvýšila podpora z eurofondov na „zelené“ projekty, aj za cenu toho, že by sa obmedzila podpora pre iné oblasti. Podpora “zeleným” projektom dokonca výrazne klesla oproti prieskumu z decembra 2019, keď podporu “zeleným” projektom z eurofondom vyjadrilo 40,5 %.   Až 57,1 % oslovených by nebolo ochotných zaplatiť ani euro navyše určené na boj s klimatickou zmenou v mesačnej faktúre za energie. V roku 2019 to bolo 49,2 %.

Podľa Eugena Jurzycu je však vedeckým konsenzom, že ľudstvo si nemôže dovoliť spomaliť v zastavovaní globálneho otepľovania. Napriek tomu, že populistickí ľavicoví a zelení politici ľudí zavádzali, že klíma sa dá ochrániť bez toho, aby to niekoho bolelo a niektorí dokonca o klimatickej zmene hovorili ako “o príležitosti”, dnes už je všetkým jasné, že nás to bude niečo stáť. A my aj EÚ stojíme pred úlohou, aby to bolo čo najmenej. Z tejto dilemy sa nedostaneme tak, že náklady boja proti klimatickej zmene budeme naďalej utajovať,” hodnotí výsledky Eugen Jurzyca. “Ale tak, že budeme vyberať najefektívnejšie riešenia, verejnosť bude o nich informovaná a následne sa dosiahne nielen široká, ale aj hlboká spoločenská zhoda.”

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

S ktorým z dvojice výrokov viac súhlasíte?

január 2024

december 2019

A: Som za to, aby sa zvýšila podpora z eurofondov na „zelené“ projekty (napr. podporu výstavby veterných elektrární), aj za cenu toho, že by sa obmedzila podpora pre iné oblasti (napr. diaľnice, školstvo, zdravotníctvo).

B: Som za to, aby sa eurofondy rozdeľovali do oblastí podľa rovnakých priorít, ako to bolo doteraz.

SÚHLAS A

SÚHLAS B

SÚHLAS A

SÚHLAS B

27,8 %

67,3 %

40,5 %

52,1 %

Koľko eur navyše, určených na boj s klimatickou zmenou, by ste boli ochotný/á zaplatiť vo vašej mesačnej faktúre za energie?

január 2024

december 2019

0 eur (nič navyše)

57,1 %

49,2 %

2 eurá

26,4 %

25,1 %

5 eur

9,8 %

11,0 %

10 eur

2,6 %

4,8 %

aj viac ako 10 eur

0,6 %

3,5 %

nevie (nečítaná možnosť)

3,4 %

6,4 %

*Reprezentatívny prieskum na vzorke 1015 respondentov, zber údajov 16. – 23.01.2024

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices