Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

Európski poslanci budú tento týždeň na pôde výborov diskutovať o situácii žien v športe a hlasovať o návrhu na predĺženie pozastavenia dovozných ciel a kvót pre vývoz z Ukrajiny a Moldavska.

Poslanecké kluby sa počas týždňa zamerajú na prípravu na blížiace sa plenárne zasadnutie, ktoré sa uskutoční v dňoch 11. – 14. marca v Štrasburgu.

Situácia žien v športe: medziparlamentná schôdza výborov

V predvečer Medzinárodného dňa žien, ktorý pripadá na piatok 8. marca, zvoláva Výbor EP pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM) medziparlamentnú schôdzu výborov. Spoločné zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu a zákonodarných zborov členských štátov EÚ, ktoré je naplánované na štvrtok, bude venované aktuálnej situácii žien v športe. Diskutovať by sa malo o odstraňovaní rodových stereotypov zo športu, škandáloch súvisiacich so zneužívaním, ako aj o dosahovaní rovnakého ohodnotenia a postavenia, aké majú mužskí športovci. V rozprave vystúpia aj olympioničky Charline Van Snick (Belgicko), Pia Sundhage (Švédsko) a Katarzyna Zillmann (Poľsko).

Ukrajina a Moldavsko: predĺženie bezcolného obchodu so zárukami pre farmárov

 Výbor EP pre medzinárodný obchod (INTA) bude vo štvrtok hlasovať o návrhu na predĺženie pozastavenia dovozných ciel a kvót pre vývoz z Ukrajiny a Moldavska do EÚ o ďalší rok. V reakcii na obavy poľnohospodárov však Európska komisia tentokrát navrhla ochranný mechanizmus pre prípad významných narušení trhu EÚ alebo trhu jednotlivých členských štátov. Zároveň sa v prípade, že dovoz hydiny, vajec a cukru prevýši priemerný objem z rokov 2022 a 2023, aktivuje systém záchrannej brzdy.

Príprava na plenárne zasadnutie

Poslanecké kluby sa tento týždeň budú venovať prípravám na blížiace sa plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 11. – 14. marca v Štrasburgu.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Plénum bude hlasovať o konečnom znení novej legislatívy zameranej na energetickú hospodárnosť budov, ktorej cieľom je znížiť spotrebu energie a zároveň aj objem emisií v tomto sektore. Poslanci rozhodnú aj o Akte EÚ o slobode médií, ktorý by mal chrániť novinárov pre narastajúcimi hrozbami v oblasti slobody médií.

Hlasovať sa bude aj o novej emisnej norme Euro 7 vzťahujúcej sa na osobné automobily, dodávky, autobusy či nákladné vozidlá. Parlament by mal schváliť aj konečné znenie Aktu EÚ o umelej inteligencii, ktorý by mal zaistiť bezpečné využívanie umelej inteligencie rešpektujúce základné práva a zásady demokracie.

Poslanci budú hlasovať aj o priemyselných emisiách a prísnejších pravidlách v oblasti bezpečnosti hračiek. Zákonodarcovia tiež predstavia svoje priority pred blížiacim sa samitom hláv štátov a vlád EÚ, ktorý sa má uskutočniť v dňoch 21. – 22. marca, pripomenú si Medzinárodný deň žien a na pôde Európskeho parlamentu privítajú v rámci série rozpráv „Toto je Európa“ fínskeho premiéra Petteriho Orpa.

 

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices