simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2022.

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a opäť bude rodovo vyvážená.  „Máme jasnú ambíciu – tieto voľby vyhrať, Robert Fico a jeho kumpáni nemôžu mať všetko,“ vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

Poslanecký klub PS ostáva silný a súdržný, na kandidátke nie je nikto zo súčasných poslancov NR SR. „Do Európskeho parlamentu prinášame nové osobnosti, ktoré posilnia PS a pomôžu priniesť Slovensku lepšiu budúcnosť. Najsilnejším hlasom Slovenska v EŮ nemôžu byť páni Blaha či Danko,“ zdôraznil Šimečka. Zároveň pripomenul, že PS nedáva na svoju kandidátku vyslúžilých politikov, ktorých už omrzela práca v parlamente: „Sú to aktívni odborníci, ľudia s renomé, ktorí chcú svoje schopnosti ďalej rozvíjať. A môžeme garantovať, že si po zvolení preberú mandát.“

Líder kandidátky Ľudovít Ódor zdôraznil, že naši partneri v Európskej únii musia vidieť, že Slovensko nie je iba Robert Fico, a že sú tu aj sily, ktoré nesúhlasia so súčasným smerovaním krajiny. „Bude mi cťou viesť kandidátku plnú odborníkov a talentovaných ľudí. Pracujeme na programových tézach, ktorých hlavnými prioritami sú budúca generácia, európske ukotvenie Slovenska a konkurencieschopnosť našej krajiny v EÚ,“ dodal Ódor.

Dvojkou na kandidátke je dlhoročná diplomatka Ľubica Karvašová. Slovenská vláda dnes podľa jej slov robí všetko preto, aby našu krajinu izolovala od partnerov. „To nie je záujem Slovenska, ale strany SMER. Ja chcem zabojovať za angažované Slovensko a za slovenské záujmy v Bruseli, pretože nedôverujem tomu, že to bude robiť táto vláda,“ poukázala Karvašová.

Podpredseda PS Martin Hojsík v europarlamente pôsobí už piaty rok a v súčasnosti je jeho podpredsedom. „V EP dokážeme účinne bojovať za naše životné prostredie. Je tu jedinečná príležitosť, aby sme ochranu prírody a klímy na Slovensku využili pre zlepšenie života ľudí. Aby sme dýchali čistý vzduch, pili čistú vodu a mali zdravé potraviny,“ doplnil Hojsík.

Moderátorka a bývalá novinárka Veronika Cifrová Ostrihoňová chce pokračovať v témach, ktorým sa venuje už dlhodobo: „Nechcem sa pozerať, ako naša spoločnosť hrubne. Chcem byť nápomocná pri otváraní dverí ženám a dievčatám, chcem aby bol online svet bezpečnejším miestom a prispievať k tomu na úrovni EÚ,“ uviedla Cifrová Ostrihoňová, ktorá kandiduje zo štvrtého miesta.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Europoslanec Michal Wiezik v aktuálnom období v EP spolupracoval na reformách spojených so zelenou transformáciou či ochranou prírody. „Teraz sa rozhodne, či ambície preklopíme do praxe, a či dosiahneme dôležité reformné ciele,“ dodal Wiezik.

Zo šiesteho miesta kandiduje odborníčka na európske politiky a medzinárodnú bezpečnosť Lucia Yar: „Pokojná sila, rozvaha, odbornosť – to je inšpirácia generácie žien vo verejnom priestore, ktorej chcem byť súčasťou. Ak sa totiž táto vláda niečoho bojí, tak sú to silné ženy,“ uzavrela Yar.

Kandidátna listina Progresívneho Slovenska do Európskeho parlamentu:

  1. Ľudovít Ódor, bývalý predseda vlády SR, ekonóm a vysokoškolský pedagóg

  2. Ľubica Karvašová, diplomatka a odborníčka na európsku politiku

  3. Martin Hojsík, podpredseda Európskeho parlamentu a Progresívneho Slovenska

  4. Veronika Cifrová Ostrihoňová, moderátorka

  5. Michal Wiezik, europoslanec

  6. Lucia Yar, expertka na európsku politiku

  7. Miroslav Kocúr, pedagóg, manažér a konzultant pre vzdelávanie

  8. Vanda Rogovská, analytička v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle

  9. Krisztián Váradi, lekár

  10. Lucia Francescato, konzultantka mobility a participácie

  11. Andreas Rusnák, asistent poslanca NR SR, študent práva

  12. Sofia Karina Trommlerová, vedecká pracovníčka

  13. Marek Štefanisko, správca infraštruktúry, miestny poslanec

  14. Mária Kočnerová, vysokoškolská pedagogička

  15. Martin Poliačik, lektor kritického myslenia

 

Viac informácií o kandidátkach a kandidátoch PS do EP nájdete na stránke:: https://progresivne.sk/eurokandidatka/

O mam

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices