obchod
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári 2024 v medzimesačnom porovnaní mierne vzrástol, ale medziročne klesol. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa predbežných údajov sa maloobchodný predaj v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov v januári 2024 zvýšil o 0,1 % v porovnaní s decembrom 2023, keď medzimesačne klesol o 0,6 %. V celej EÚ maloobchodný predaj v januári vzrástol medzimesačne o 0,3 % po poklese o 0,7 % v decembri. V medziročnom porovnaní sa v januári 2024 index maloobchodných tržieb upravený o kalendárne vplyvy znížil o 1 % v eurozóne a o 0,6 % v EÚ.

Štatistiky ďalej ukázali, že v januári 2024 v porovnaní s decembrom 2023 vzrástli v eurozóne tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 1 % a motorových palív o 1,7 %, ale v prípade nepotravinárskych výrobkov bez motorových palív klesli o 0,2 %. V EÚ sa v sledovanom období zvýšili tržby z potravín, nápojov a tabaku o 0,8 %, z palív o 1,2 %, zatiaľ čo z nepotravinárskych výrobkov sa znížili o 0,1 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých januárové údaje má Eurostat k dispozícii, najstrmší medzimesačný nárast maloobchodu zaznamenali Luxembursko (7,6 %), Rumunsko (3,8 %) a Cyprus (1,5 %) a najväčší pokles nahlásili Estónsko (-2,6 %), Slovensko (-1 %) a Lotyšsko (-0,8 %). V medziročnom porovnaní sa v januári 2024 znížili tržby z potravín, nápojov a tabaku v eurozóne o 0,6 % a v EÚ o 0,2 %, z nepotravinárskych výrobkov bez palív klesli o 1,4 % v euroregióne a o 1 % v celej Únii, zatiaľ čo tržby z palív sa v eurozóne zvýšili o 0,8 %, ale v EÚ klesli o 0,4 %.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Najväčší medziročný pokles maloobchodného predaja mali v januári Estónsko (-6,7 %), Belgicko (-3,8 %) a Fínsko (-2,9 %) a najviac sa zvýšil v Luxembursku (7,2 %), Rumunsku (6,7 %) a Dánsku (5,9 %). Na Slovensku sa maloobchodný predaj v januári medziročne zvýšil o 1,6 %.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices