Schengen
Ilustračné PHOTO: © European Union.

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v Bukurešti, kde sa zúčastňuje na dvojdňovom kongrese Európskej ľudovej strany (EPP). Z Bukurešti o tom informuje spravodajca TASR.

Šéfka europarlamentu sa ešte pred začatím kongresu ľudovcov zúčastnila na dialógu s mladými ľuďmi z Rumunska. Počas neho zdôraznila, že bude podporovať integráciu Rumunska do Schengenu – a to aj v rámci diskusií s orgánmi z iných krajín. Jej stretnutie s mladými ľuďmi monitorovala spravodajská agentúra Agerpres. „Schengenský priestor nebude dokončený, kým do tohto priestoru nevstúpi aj Rumunsko. V decembri 2022 som bola v Bukurešti, pár dní pred rozhodnutím neprijať Rumunsko a Bulharsko, a pamätám si, že som vtedy sľúbila, že počas môjho mandátu predsedníčky Európskeho parlamentu uvidíme aj Rumunsko v Schengene. Som stopercentne odhodlaná ísť touto cestou a veľmi dôležité rozhodnutie padne 31. marca,“ opísala situáciu Metsolová. Tiež pripomenula, že pri každej ceste do Rumunska musí ukazovať svoj pas a Rumuni to musia robiť pri každej návšteve v zahraničí.

Rumunsko má podľa jej slov podporu zo strany „množstva priateľov“, ktorí mu pomôžu dostať sa do Schengenu a že ona sama sa bude snažiť a bude diskutovať aj s orgánmi z iných krajín EÚ v prospech Rumunska. „Máte moje slovo, že podporím integráciu Rumunska do schengenského priestoru,“ povedala šéfka EP.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Členské krajiny (Rada EÚ) sa koncom decembra 2023 dohodli na rozšírení schengenského priestoru o Rumunskom a Bulharsko od marca 2024. Vzťahuje sa to však len na letiská a prístavy. V priebehu tohto roka by mali dokončiť rokovania o zrušení kontrol aj na vnútrozemských hraničných priechodoch, čo bude znamenať úplné členstvo krajiny v Schengene. Schengenský priestor zahŕňa 27 krajín s populáciou takmer 420 miliónov ľudí a pokrýva viac ako štyri milióny kilometrov štvorcových. Vstupom Rumunska a Bulharska sa tento priestor zväčší na 4,5 milióna kilometrov štvorcových a počet obyvateľov bude 450 miliónov, uviedla Európska komisia na svojej oficiálnej webovej stránke.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Európsky parlament (EP) sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla v pondelok večer …

Consent choices