Európska centrálna banka. PHOTO: TASR/AP Crows fly in front of the European Central Bank in Frankfurt, Germany, Monday, Feb. 26, 2024. (AP Photo/Michael Probst)

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční v čase, keď čelí rastúcemu tlaku na zníženie svojich úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Všeobecne sa očakáva, že ECB zatiaľ ponechá kľúčové úrokové sadzby nezmenené. Svoje rozhodnutie oznámi popoludní o 14.15 h SEČ a prezidentka ECB Christine Lagardová vystúpi s vyhlásením o pol hodiny neskôr. Kľúčová úroková sadzba, za ktorú môžu banky v eurozóne získať nové peniaze od ECB, sa v súčasnosti nachádza na úrovni 4,5 %.

ECB sadzbu od júla 2022 postupne zvýšila desaťkrát po sebe v snahe zvládnuť vysokú infláciu, ktorá miestami dosahovala rekordné hodnoty. Vyššie sadzby zdražujú úvery, čo môže obmedziť dopyt a pôsobiť proti rastu cien. Drahší prístup k financovaniu však predstavuje záťaž pre podniky aj súkromných investorov. Vzhľadom na oslabovanie ekonomiky a klesajúcu infláciu čoraz častejšie zaznievajú hlasy, aby ECB úrokové sadzby opäť znížila.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices