Euro, ECB. PHOTO: © European Union 2015

ECB v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami vo štvrtok nezmenila nastavenie menovej politiky. Úrokové sadzby v eurozóne tak ponechala na viacročných maximách už štvrté zasadnutie po sebe, keďže sa snaží ochladiť infláciu. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy ECB.

Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na 22-ročnom maxime 4,5 %. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostala na úrovni 4,75 % a pre jednodňové sterilizačné operácie na úrovni 4 %. Rada guvernérov uviedla, že od jej predchádzajúceho zasadnutia v januári inflácia ďalej klesá. Najnovšie inflačné očakávania revidovala smerom nadol, čo odráža predovšetkým nižšie ceny energií. Inflácia by mala dosiahnuť v priemere 2,3 % v roku 2024, 2 % v roku 2025 a 1,9 % v roku 2026.

Domáce inflačné tlaky zostávajú stále vysoké, čiastočne v dôsledku výrazného rastu miezd, upozornila ECB. Reštriktívne podmienky financovania a predchádzajúce zvýšenia úrokových sadzieb zároveň naďalej tlmia dopyt, čo prispieva k tlakom na znižovanie inflácie. Podľa aktuálneho hodnotenia ECB sú jej hlavné úrokové sadzby dostatočne reštriktívne na to, aby prispeli k spomaľovaniu tempa rastu cien smerom k stanovenému cieľu.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Pri určovaní primeranej úrovne a dĺžky trvania reštrikcie sa Rada guvernérov bude naďalej riadiť aktuálnymi údajmi. Rozhodnutia o úrokových sadzbách budú vychádzať predovšetkým z jej hodnotenia inflačného výhľadu na základe aktuálnych hospodárskych a finančných údajov, dynamiky vývoja inflácie a účinnosti transmisie menovej politiky. Rada guvernérov dodala, že je pripravená upraviť všetky svoje nástroje v medziach svojho mandátu, aby v strednodobom horizonte zabezpečila návrat inflácie na cieľové 2 %.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices