Arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan. PHOTO: TASR/AP CORRECTS DATE German Foreign Minister Annalena Baerbock, left, welcomes Armenia's Foreign Minister Ararat Mirzoyan for peace talks in Berlin, Germany, Wednesday, Feb. 28, 2024. Germany sought to move forward talks on a peace treaty between Armenia and Azerbaijan on Wednesday, welcoming the two countries' foreign ministers to Berlin. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

Arménsko zvažuje podanie žiadosti o členstvo v Európskej únii, uviedol v piatok tamojší minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan. TASR informuje podľa agentúry Reuters, podľa ktorej sa Arménsko snaží vybudovať bližšie vzťahy so Západom vzhľadom na napätie vo vzťahoch so svojím tradičným spojencom – Ruskom. „V súčasnosti sa v Arménsku diskutuje o množstve nových možností a nebude to tajomstvo, ak poviem, že medzi nimi je aj členstvo v Európskej únii,“ povedal Mirzojan v rozhovore pre turecký televízny kanál TRT World.

Šéf arménskej diplomacie to uviedol na okraj diplomatického fóra v tureckom letovisku Antalya. Odkedy sa po revolúcii v roku 2018 dostal k moci úradujúci arménsky premiér Nikol Pašinjan, prehĺbil aj vzťahy svojej krajiny s Európou a Spojenými štátmi, čím opakovane vyvolal hnev Ruska, píše Reuters.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Jerevan opakovane uviedol, že jeho spojenectvo s Moskvou sa nevzťahuje na vojnu na Ukrajine. Pašinjan medzitým obvinil Rusko, že sa snaží podkopať jeho vládu. Arménsko tiež obviňuje Moskvu, že ho nebránila pred dlhodobým rivalom Azerbajdžanom, ktorý sa naopak za uplynulé roky k Moskve priblížil, uzatvára Reuters.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Európska únia prisľúbila Arménsku finančnú podporu vo výške 270 miliónov eur. Pokračujúcu podporu krajine a …

Consent choices