Španielske europoslankyne Ivana ANDRES a Alba REDONDO, futbalové reprezentantky Španielska. PHOTO: © European Union 2024 - Source : EP

Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Na slávnosti pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sa Ivana Andrés a Alba Redondo zo španielskeho ženského národného futbalového tímu prihovorili poslankyniam a poslancom v Štrasburgu.

Predsedníčka Metsola poďakovala hráčkam za to, že zbúrali stereotypy a ukázali, že rod nemusí brzdiť cestu k úspechu. Nerovnosť v športe však pretrváva v medializácii, sponzorstve a odmeňovaní, dodala, s tým, že ide o súčasť systémového problému, na odstránení ktorého Parlament tvrdo pracuje. Predsedníčka Metsola povedala, že je na každej z nás, aby sme uľahčili túto zmenu paradigmy, uľahčili ženám odstraňovanie nespravodlivých bariér a pripomenuli prácu, ktorú ešte treba urobiť.

Alba Redondo a Ivana Andres vo svojom spoločnom príhovore uviedli, že spravodlivejšiu a rovnocennejšiu spoločnosť treba budovať prostredníctvom vzdelávania. Šport je jedinečný nástroj, ktorý môže zmeniť životy a vzdelávať, a dievčatá na celom svete musia dostať ženské vzory, ktoré im pomôžu prekonať prekážky. Ďalšia Alexia Putellas je podľa nich niekde tam vonku a čaká, kým dostane príležitosť – uistime sa, že ju dostane, uzavreli.

Podpredsedníčka Komisie Jourová sa vyjadrila proti násiliu, ktorému ženy čelia vo verejnom živote ako novinárky a političky, a ktoré ich núti opustiť svoje verejné funkcie. Vyzvala členské štáty, aby potrestali páchateľov a vyzvala zamestnávateľov, aby aktívne bránili ženy, keď čelia obťažovaniu online aj offline.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Rečníci politických skupín poukázali na mnohé úspechy tohto legislatívneho obdobia, ako je pristúpenie EÚ k Istanbulskému dohovoru a nové pravidlá EÚ týkajúce sa žien v správnych radách a transparentnosti odmeňovania, pričom poukázali na to, že k tomu prispelo aj silné ženské vedenie na úrovni EÚ. Mnohí však tiež poukázali na to, že tu nie je priestor na spokojnosť, pretože obťažovanie a sexuálne násilie pretrvávajú v EÚ a na celom svete. Ženy v športe by mali byť odmeňované rovnako ako muži a mali by sa rovnako podieľať na rozhodovaní, povedali.

Pozrite si ešte raz vyjadrenie podpredsedníčky Komisie Jourovej a reakcie politických skupín.

Tu sú dostupné výpovede Ivany Andrés a Alby Redondo.

O mam

Odporúčame pozrieť

zeny, EU

MDŽ: Kým svet útočí na práva žien, EÚ robí zásadné rozhodnutia v ich prospech

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien vydali Európska komisia a vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci …

Consent choices