Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP. 2020

M. Beňová: Riziká súvisiace s umelou inteligenciou musíme vedieť účinne eliminovať

Poslanci Európskeho parlamentu dnes hlasujú o nových pravidlách zameraných na reguláciu umelej inteligencie. Tieto sú výsledkom dohody s členskými štátmi Európskej únie a budú sa tak uplatňovať vo všetkých krajinách rovnako.

Európa sa stane prvým kontinentom s komplexnými pravidlami pre využívanie umelej inteligencie,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Tieto by mali platiť najskôr od budúceho roka.

Zohľadňovať budú predovšetkým mieru rizika, ktorú technológie a jednotlivé systémy využívajúce umelú inteligenciu predstavujú. „Riziká musíme vedieť účinne eliminovať. Napríklad tie predstavujúce ohrozenie pre základné ľudské práva, či zamerané na manipuláciu ľudského správania budú zakázané,“ uviedla europoslankyňa.

Za porušovanie nastavených pravidiel by mal byť zavedený prísny systém sankcií, vrátane finančných pokút. „Nová legislatíva je kompromisom medzi ochranou pred potenciálnymi negatívnymi dôsledkami zneužívania umelej inteligencie a možnosťami jej udržateľného rozvoja v Európe do budúcnosti,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices