Hranice medzi Izraelom a Pásmom Gazy. PHOTO: TASR - AP Photo/Ariel Schalit

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o otvorení ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že Netanjahu prisľúbil otvoriť ďalšie priechody pre humanitárnu pomoc po telefonáte s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Ide najmä o záväzky otvoriť prístav Ašdod a hraničný priechod v Ereze, aby bolo možné poskytovať pomoc Palestínčanom priamo v oblasti severného Pásma Gazy a výrazne zvýšiť dodávky cez Jordánsko.

Podľa oznámenia eurokomisie by sa tieto kroky mali vykonať rýchlo a v plnom rozsahu. Komisia zároveň zopakovala svoju výzvu na ochranu nevinných civilistov a humanitárnych pracovníkov v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. Exekutíva EÚ rovnako vyzvala všetkých aktérov v tomto regióne, aby urýchlene umožnili výrazný nárast prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Európska komisia vyhlásila, že bude naďalej pokračovať v intenzívnej práci s regionálnymi a globálnymi partnermi, Organizáciou Spojených národov a partnerskými mimovládnymi organizáciami s cieľom zvýšiť dodávky pomoci do Pásma Gazy všetkými možnými cestami – po súši, vzdušnými mostami a tiež po mori, vrátane vytvoreného námorného koridoru.

Viac..  EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia v rámci doterajšej operácie humanitárnych vzdušných mostov financovala 44 letov, ktoré prepravili takmer 2000 ton pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

letecky most humanitarnej

Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

V Bruseli sa v utorok skončilo tretie Európske humanitárne fórum, ktoré spoluorganizovali Európska komisia a …

Consent choices