Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: European Union 2024.

Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Možnosť vykonávanie interupcií patrí do rozhodovania členských štátov. Nie na pôdu europarlamentu pred voľbami.
Nedávno vo Francúzsku schválili právo na umelé prerušenie tehotenstva do Ústavy. Okamžite bohužiaľ zaúradoval populizmus a návrh na vloženie tohto práva do Charty základných práv a slobôd EÚ bol na svete a my sme o ňom hlasovali v europarlamente.

Myslím si, že proti populizmu treba zakročiť. Aj keď osobne podporujem právo na voľbu a rešpektujem iný názor a aj náboženské presvedčenie a výhradu vo svedomí. Myslím si, že právna úprava na Slovensku je dostatočná. Tento populistický návrh, ktorý prišiel prirýchlo a okamžite po francúzskom hlasovaní, ten tejto téme ublížil.

Charta základných práv EÚ hovorí o právach, na ktorých sa všetci zhodneme. Na ktoré máme rovnaký názor. Ako je napríklad právo na život. Právo na interupciu také nie je. Aj preto, že medzi členskými štátmi v ňom existujú veľké rozdiely vo vykonávaní takýchto zákrokov, či názorom na ne. Je to medicinsky zákrok, nie všeobecné právo. Je to etická otázka a hlavne patrí pod subsidiaritu členských štátov, čiže by o tom mali rozhodovať členské štáty na svojom území.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Tento návrh som pri hlasovaní nepodporila. Nakoniec však prešiel. Neznamená to však nič. Na rade sú členské štáty, ktoré by s tym museli súhlasiť a to sa nestane. Čiže to bol len hlúpy populistický ťah pre voľbami zo strany niektorych europoslancov ako na seba upriamiť pozornosť.

Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD/.

O red

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Opraviť to, čo sa dá

Finálne sme dnes schválili právo na opravu pre celú EÚ. Ak si niečo kúpime a …

Consent choices