Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Začalo sa posledné plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu pred júnovými voľbami. Na jeho úvod sa  poslanci zaoberali novými pravidlami na podporu opravy tovarov, ktoré sú výsledkom predbežnej dohody členských štátov na tzv. práve na opravu pre spotrebiteľov.

Cieľom je z pohľadu spotrebiteľa rozšíriť možnosti opravy tovarov v rámci ich záručnej doby a po nej,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. Opatrenia majú podporiť a zlacniť servisy, prispieť k vytváraniu pracovných miest, zjednodušiť prístup k náhradným dielom, údržbe, ako aj úplne obmedziť používanie takých súčiastok a softvéru, ktoré opravy obmedzujú a potenciálne skracujú životnosť výrobkov.

Prostredníctvom online platforiem majú mať spotrebitelia jednoduchší prístup k informáciám ohľadom servisných miest a služieb vzťahujúcich sa na konkrétne výrobky,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu. Využitie týchto služieb musí byť zároveň napríklad v porovnaní s nákupom nového spotrebiča jednoznačne cenovo výhodné.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Koncept práva na opravu má tiež vplývať na výrobcov a predajcov tovarov a vytvárať na nich tlak z hľadiska často neodôvodneného zdražovania, ktoré zažívame v posledných rokoch,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Europoslanci dali zelenú revízii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), aby sa znížila administratívna záťaž pre poľnohospodárov …

Consent choices