Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Zavedenie rozšíreného programu očkovania pred 50 rokmi bolo kľúčovým momentom v histórii verejného zdravia a každoročne zachránilo milióny životov ľudí na celom svete. Uvádza sa to v pondelňajšom spoločnom vyhlásení Európskej komisie (EK), Regionálnej kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu a Detského fondu OSN (UNICEF) pri príležitosti začiatku Európskeho týždňa očkovania, informuje spravodajca TASR.

Tri uvedené inštitúcie pripomenuli, že v roku 1974 sa členské štáty WHO v nadväznosti na pokrok v eradikácii pravých kiahní zaviazali ponúkať svojim obyvateľom vakcíny aj na šiesť ďalších infekčných chorôb. V roku 1974 bolo proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu zaočkovaných iba päť percent detí na celom svete. Dnes sa toto číslo zvýšilo na takmer 85 percent detí celosvetovo a 94 percent v európskom regióne WHO.

Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová v správe pre médiá spresnila, že len päť rokov po zavedení rozšíreného programu očkovania boli pravé kiahne vykorenené. Odvtedy sa geografický rozsah tejto choroby zúžil na dve krajiny a hrozba niekoľkých závažných infekčných detských chorôb sa dramaticky znížila. „Pokračujúce inovácie v oblasti imunológie viedli k vývoju vakcín, ktoré môžu chrániť pred ešte väčším počtom chorôb, čím sa v európskom regióne otvorila možnosť v blízkej budúcnosti odstrániť hepatitídu typu B a rakovinu krčka maternice,“ odkázala eurokomisárka.

Viac..  Europoslankyni Miriam Lexmann udelili štátne vyznamenanie Arménskej republiky

EK, WHO a UNICEF upozornili na pokles zaočkovanosti v niektorých krajinách Európy medzi rokmi 2020 a 2022. Za posledné tri roky vynechalo očkovanie proti osýpkam viac ako 1,8 milióna detí v európskom regióne WHO. Dôsledkom je 60-násobný nárast počtu prípadov osýpok v roku 2023 oproti roku 2022.

Na pozadí viacerých kríz a šírenia dezinformácií o očkovaní sa Európska komisia, WHO a UNICEF zaviazali pokračovať v spolupráci s členskými štátmi v celej Európe s cieľom posilniť národné systémy zdravotníctva a zabezpečiť spravodlivý prístup k očkovaniu. Zároveň tvrdia, že je nevyhnutné, aby očkovanie zostalo „základným kameňom verejného zdravia“. „Spoločne budeme pokračovať vo zvyšovaní povedomia o výhodách očkovania a posilňovaní dôvery v očkovanie, aby sme udržali verejný dopyt po vakcínach teraz aj v budúcnosti. Zároveň pomáhame zabezpečiť, aby boli systémy zdravotníctva primerane pripravené na akúkoľvek epidémiu a budúce pandémie,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení eurokomisie, WHO a UNICEF.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices