Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení pred 20 rokmi pripomenuli vstup desiatich krajín do EÚ v máji 2004.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola, predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen, bývalý predseda Parlamentu Pat Cox a bývalý predseda Komisie Romano Prodi sa zúčastnili na slávnostnom zasadnutí Parlamentu pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ v roku 2004.

Predsedníčka Metsola pri tejto príležitosti povedala: „V posledných dvoch desaťročiach sa Európa stretla s bezprecedentnými výzvami. Spoločne sme im dokázali čeliť. Viem, aké lákavé bolo v najťažších chvíľach pre každého z nás ísť do toho sám, a predsa sme odolali. Pretože sme pochopili, že aj napriek všetkým frustráciám a nedokonalostiam je Európska únia stále najlepšou zárukou pre všetkých našich ľudí. Transformačný efekt rozšírenia EÚ na životy generácií Európanov je nespochybniteľný. Je to zrejmé v každom jednom z našich členských štátov. Od vymáhateľných práv poskytovaných občanom až po príležitosti, ktoré sa ponúkajú mladým aj starším. Od jednotného trhu, ktorý posilňuje naše hospodárstva, po našu politiku súdržnosti, ktorá realizuje náš záväzok rovnosti Európanov. Vstup do Európskej únie nie je len o transpozícii právnych predpisov. Ide oveľa hlbšie a ďalej. Jednota neznamená homogenitu. Európa sa nesnaží urobiť všetkých rovnakými. Sme hrdí na naše rozdiely. Sme hrdí na naše jedinečné tradície, naše kultúry, naše jazyky a našu rozmanitosť. Za posledných 20 rokov sme to dokázali. Európa je skôr o prijímaní rozdielov pri zabezpečení rovnosti príležitostí. Každý musí mať rovnakú šancu, nie nevyhnutne rovnaký uhol pohľadu. V tom je naša sila. To je naša Európa. A preto je členstvo výhrou pre všetkých. Európa možno od roku 2004 zmenila každý zo svojich členských štátov. Ale každý z týchto členských štátov zmenil Európu rovnako.“

K súčasným a bývalým lídrom EÚ sa pridal bývalý eurokomisár pre rozšírenie Günter Verheugen a zástupcovia desiatich krajín, ktoré vstúpili do EÚ pred 20 rokmi:

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Bývalý minister zahraničných vecí Cypru Georgios Iacovou

Bývalý predseda maďarskej vlády Péter Medgyessy

Bývalá prezidentka Lotyšska Vaira Vīķe-Freiberga

Bývalý litovský minister zahraničných vecí Antanas Valionis

Bývalý predseda vlády Malty Lawrence Gonzi

Bývalý hlavný vyjednávač pre prístupové rokovania Malty do Európskej únie Richard Cachia Caruana

Bývalý predseda vlády Slovinska Anton Rop

Bývalý predseda slovenskej vlády Mikuláš Dzurinda

Bývalý poľský premiér Leszek Miller

Bývalá ministerka zahraničných vecí Estónska Kristiina Ojuland

Bývalý hlavný vyjednávač pre prístupové rokovania Českej republiky do Európskej únie Pavel Telička

Počas slávnostného zasadnutia hostia odpovedali na otázky skupiny mladých ľudí z vtedy nových členských krajín narodených 1. mája 2004 alebo okolo tohto dátumu, ktorí sa zúčastnili slávnosti v Štrasburgu.

Slávnosť ukončila Beethovenova Óda na radosť v podaní zboru Voix de Stras.

Pozrite si video záznam z podujatia.

Súvislosti

1. mája 2004 vstúpili do Európskej únie Cyprus, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko. Išlo o najväčšie rozšírenie v histórii EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ch. Michel: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne

Oslavy rozšírenia EÚ z roku 2004 o desať nových krajín sú zároveň aj momentom hovoriť …

Consent choices