Jozef Mihál, europoslanec /RE/. PHOTO: European Union 2024.

Komentár Jozefa Mihála: Sporitelia v druhom pilieri, držte sa!

Vždy keď začal Fico a jeho ministri meniť druhý dôchodkový pilier, dopadlo to katastrofálne. Posledná zmena platí od januára tohto roka a znamená zníženie budúcich dôchodkov sporiteľov o jednu tretinu.

Ak zarábate priemernú mzdu a sporíte si v druhom pilieri, len tento rok vám Fico a spol. vezmú 250 eur. A za celé 4 roky jeho vládnutia to aj s potenciálnym zhodnotením bude temer 1500 eur.

Dnes Fico hovorí niečo o výhodných štátnych dlhopisoch. Je to ďalšie klamstvo, nezmysel a kamufláž pred piatym otvorením druhého piliera.
*
Po prvé, najlacnejšie financovanie výstavby diaľnic a ďalšej infraštuktúry je z eurofondov. Tento zdroj je zo známych dôvodov ohrozený, okrem iného Slovensko má už 3 mesiace stopnutých 900 miliónov eur z Plánu obnovy.

Po druhé, tento Ficov „nápad“ predávať štátne dlhopisy sporiteľov v druhom pilieri svedčí o tom, že má problémy s predajom štátnych dlhopisov na finančných trhoch. Investori slovenské štátne dlhopisy nechcú, dôvodom je nedôvera trhov voči Slovensku.

Po tretie, ak sa aj Ficovej vláde podarí niečo si na finančných trhoch požičať, úroky rastú… Fico nám hovorí, že ak DSS-kám ponúkne dostatočne vysoký výnos, teda úroky na úrovni 3-4 %, tie rady štátne dlhopisy nakúpia.

Lenže, to nie je také jednoduché. Ako sporitelia sme zvyknutí na to, že indexové fondy nám v priemere každoročne zhodnotia naše úspory na úrovni 8 až 10 %. Prečo by som mal mať výnosy na úrovni 4 %, keď ich mám a budem mať na úrovni 8 a viac % ?

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

A ak by predsa DSS-ky nakúpili Ficove štátne dlhopisy pri úrokoch na úrovni 4 % – budem sa pána premiéra pýtať, kto tie úroky zaplatí? On? Alebo minister Kamenický? Jeho vláda?

Nie. Tie sľubované vysoké výnosy = vysoké úroky zaplatíme my všetci, „daňoví poplatníci“ Slovenskej republiky.

Plán teda znie:

A) Sporitelia získajú výnos zo štátnych dlhopisov vo výške 4 % ročne. Alebo menej, veď aj DSS-ky musia z niečoho žiť.
B) Daňoví poplatníci zaplatia sporiteľom úroky zo štátnych dlhopisov 4 % ročne.
*
Pripravuje sa finta „F“, typická pre Fica.
To čo vám do jedného vrecka dá, to z druhého zoberie.
Čo je ale podstatné, Fico takto bude mať dôvod na otvorenie druhého piliera.
A z 15 miliárd si odkrojí pekný kúsok.

Držte sa, sporitelia.

Jozef Mihál, europoslanec /RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál o Ukrajine: Cesta k členstvu v EÚ je zložitý proces, ktorý ponúka veľké podnikateľské príležitosti

Samit “Mind Entrepreneur” v Kyjeve. 🇪🇺🇺🇦 Som veľmi rád, že som mal tú česť prednášať …

Consent choices