Josep Borrell Fontelles, šéf únijnej diplomacie. PHOTO: European Union 2023.

Borrell: EÚ si musí vybrať, či podporí medzinárodné inštitúcie, alebo Izrael

Európska únia si bude musieť vybrať medzi podporou medzinárodných inštitúcií presadzujúcich zásady právneho štátu a podporou Izraela, vyhlásil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Reagoval na rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý Izraelu nariadil okamžité zastavenie vojenskej operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. TASR o tom píše podľa agentúry Reuters.

MSD v piatok Izraelu takisto prikázal, aby ponechal otvorený hraničný priechod Rafah a zabezpečil tak neobmedzený prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Vyzval aj na okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržalo palestínske hnutie Hamas počas svojho útoku na Izrael zo 7. októbra 2023.

MSD rozhodoval o žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR), aby nariadil Izraelu zastavenie vojenskej operácie v Pásme Gazy vrátane invázie do mesta Rafah. JAR po vynesení verdiktu ocenila „prísnejšie“ príkazy MSD. Rozhodnutie privítala aj Palestínska samospráva, podľa ktorej predstavuje medzinárodný konsenzus o ukončení tejto vojny na Blízkom východe.

Viac..  Lídri niektorých krajín EÚ prídu do Prahy rokovať o muničnej pomoci pre Kyjev

AFP piatkové rozhodnutie MSD označila za prelomové a dodala, že pravdepodobne zvýši rastúci medzinárodný tlak na Izrael po viac ako siedmich mesiacoch jeho vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ vyzvala Izrael na ukončenie vojenskej operácie v Rafahu

Európska únia v stredu vyzvala Izrael, aby okamžite ukončil svoju vojenskú operáciu v meste Rafah …

Consent choices