automobilka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európske automobilky zasiahli obavy z odvety Číny za clá na elektromobily

Akcie európskych výrobcov automobilov v stredu klesli po správach, že Európska komisia zavedie clá na dovoz čínskych elektrických vozidiel na budúci mesiac. TASR o tom informuje na základe správ Reuters.

Komisia v stredu oznámila, že od 4. júla bude predbežne uplatňovať clá na dovážané čínske elektrické vozidlá pre nespravodlivé dotácie, ktoré ohrozujú záujmy výrobcov elektromobilov v Európskej únii (EÚ). Akciový index automobiliek STOXX v stredu klesol o 1,4 %, pričom akcie Volkswagenu stratili 2,3 % a BMW 2,4 % zo svojej hodnoty a patria medzi najhoršie v rámci nemeckého indexu. Akcie výrobcu luxusných vozidiel Porsche Holding sa prepadli o viac ako 7 %.

Podľa Philippa Houchoisa, analytika spoločnosti Jefferies, nemecké automobilky jasne zasiahol strach z odvety zo strany Číny. K tomuto tlaku na akcie áut sa pridali aj správy o možných súdnych sporoch v Británii v súvislosti s emisnými testami, ktoré by automobilky mohli stáť viac ako 7,5 miliardy USD (6,99 miliardy eur).

Viac..  EÚ uvalí clá na čínske elektromobily vo výške 25 %

Právnici žalobcov, majiteľov dieselových vozidiel, v utorok (11. 6.) na súde v Londýne povedali, že niektorí z najväčších svetových výrobcov automobilov, vrátane amerických, čelia v Británii až 1,5 milióna súdnych sporov.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Cina

Čína dúfa, že sa s EÚ dohodne na clách na EV, ktoré budú vyhovovať obom stranám

Čína dúfa, že rokovania s Európskou úniou (EÚ) v súvislosti s predbežnými clami na čínske …

Consent choices