Sudkyňa Denisa Cviková. PHOTO: TASR - Ján Krošlák    

ESĽP rozhodol v prospech sudkyne Cvikovej, priznal porušenie jej práv

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu vo štvrtok vyhovel sťažnosti slovenskej sudkyne Denisy Cvikovej a rozhodol, že boli porušené jej práva na osobnú slobodu v spojitosti s väzobným stíhaním. ESĽP jej takisto priznal odškodné 19.500 eur plus pokrytie ďalších výdavkov. TASR informuje podľa oficiálneho rozhodnutia zverejneného na webovej stránke ESĽP.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v marci 2020 rozhodol o väzobnom stíhaní sudkyne Cvikovej a ďalších bratislavských sudcov obvinených z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. ŠTS v auguste toho istého roka rozhodol o jej prepustení; Najvyšší súd (NS) SR však v októbri toto rozhodnutie zrušil. Obvinená podala sťažnosť na Ústavnom súde, ktorý ju však zamietol.

Cviková v spojitosti so svojím väzobným stíhaním podala sťažnosť na pôde ESĽP. Uviedla, že bolo svojvoľné a porušovalo jej práva, píše ESĽP. Takisto žiadala odškodné. Cviková má v súčasnosti prerušený výkon funkcie sudkyne. Obvinenia vznesené voči nej mali spojitosť s tzv. kauzou Búrka.

Viac..  Volebná účasť bola najlepšou v histórii eurovolieb na Slovensku

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

sudnictvo

ESĽP: Klimatickí aktivisti zažalovali vlády v prípade klimatickej zmeny

Šesť osôb v stredu zažalovalo na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) vlády 32 krajín …

Consent choices