Európsky parlament v Bruseli. PHOTO: © European Union 2024 - Source : EP

Voľby 2024: Zloženie nového Európskeho parlamentu

Aktualizovaná prognóza zloženia nového Parlamentu na základe konečných a predbežných výsledkov vo všetkých členských štátoch EÚ:

Vyššie uvedená projekcia je založená na:

·  konečných výsledkoch zo 17 členských štátov EÚ: Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Litva, Luxembursko, Malta, Poľsko Slovensko.

·  predbežných výsledkoch z 10 krajín: Estónsko, Maďarsko, Taliansko, Lotyšsko, Holandsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko.

Predbežné údaje naznačujú odhadovanú účasť v celej EÚ na úrovni 51,08 %.

Projekcie zloženia Parlamentu vychádzajú zo štruktúry odchádzajúceho parlamentu a jeho politických skupín bez toho, aby sa tým naznačovalo zloženie nasledujúceho Parlamentu na jeho ustanovujúcej schôdzi. Všetky národné strany bez aktuálnej oficiálnej príslušnosti, ktorých poslanci nepatria medzi „nezaradených“ v aktuálnom Parlamente, sú zoskupené v rámci kategórie s názvom „Ostatní“ bez ohľadu na ich politickú orientáciu.

Viac..  Martin Hojsík: Výsledok volieb je potešujúci, no nie je čas na veľké oslavy. VIDEO

Projekcie kresiel budú naďalej aktualizované a zverejňované na https://results.elections.europa.eu/sk, kde tiež nájdete národné výsledky, kreslá podľa politických skupín a krajín, rozdelenie podľa národných strán a politických skupín a volebnú účasť. Budete tiež môcť porovnávať výsledky, prepočítavať väčšiny alebo vytvoriť si vlastný widget.

O mam

Odporúčame pozrieť

volby

Volebná účasť v EÚ dosiahla 51 percent, Slovensko po prvýkrát nebolo posledné

Účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla v Európskej únii v priemere 51,01 percenta. Ide …

Consent choices