Cina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Čína dúfa, že sa s EÚ dohodne na clách na EV, ktoré budú vyhovovať obom stranám

Čína dúfa, že rokovania s Európskou úniou (EÚ) v súvislosti s predbežnými clami na čínske elektrické vozidlá (EV), ktoré nadobudnú účinnosť 4. júla, povedú k „obojstranne prijateľnému riešeniu“. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Peking chce, aby EÚ zrušila plány na zavedenie ciel na elektromobily vyrobené v Číne. Brusel dal však jasne najavo, že očakáva, že Čína príde na technické rokovania, ktoré sa uskutočnia tento týždeň, s plánom na „riešenie škodlivých dotácií“ pre výrobcov elektrických vozidiel, ak majú rokovania priniesť výsledok.

Čína dlho odmietala obvinenia z nespravodlivých dotácií a tvrdila, že rozvoj jej odvetvia elektrických vozidiel je výsledkom výhod v oblasti technológií, trhu a priemyselných dodávateľských reťazcov. „Pracovné tímy oboch strán v súčasnosti úzko a intenzívne komunikujú,“ povedal na pravidelnej tlačovej konferencii hovorca ministerstva obchodu Che Ja-tung. „Dúfame, že EÚ a Čína budú postupovať rovnakým smerom a dosiahnu vzájomne prijateľné riešenie, aby sa zabránilo eskalácii obchodných sporov, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú hospodárske a obchodné vzťahy medzi Čínou a EÚ,“ dodal. Ministerstvo obchodu uviedlo tiež, že dostalo a preveruje materiály predložené v mene čínskeho elektronického priemyslu, ktoré sa týkajú vyšetrovania obchodných bariér v EÚ.

Viac..  Volebná účasť bola najlepšou v histórii eurovolieb na Slovensku

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

energeticka unia

Čína nalieha na EÚ, aby zrušila sankcie voči čínskym firmám spojených s Ruskom

Čína v utorok vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby zrušila sankcie voči čínskym spoločnostiam za to, …

Consent choices