graf
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej EÚ v júni mierne klesla

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) sa v júni 2024 takmer nezmenila a klesla len veľmi mierne. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Európskej komisie (EK). TASR o tom informuje na základe správy, ktorú Komisia zverejnila na svojej webovej stránke.

Podľa týchto údajov sa index ekonomického sentimentu (ESI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v regióne, v júni 2024 znížil v oboch blokoch o 0,2 bodu, pričom v EÚ klesol na 96,4 a v eurozóne na 95,9 bodu. ESI zostal počas prvých šiestich mesiacov roka v podstate stabilný a pohybuje sa približne 4 body pod svojím dlhodobým priemerom. Prieskum tiež odhalil, že indikátor očakávaní v oblasti zamestnanosti (EEI) klesol v júni už tretí mesiac po sebe, a to v EÚ o 0,8 bodu na 100,4 bodu a v eurozóne o 1,6 bodu na 99,7 bodu.

Spomedzi členov EÚ sa ESI zlepšil v prípade Španielska, kde vzrástol o 1,1 bodu, a Holandska (0,5 bodu) a, naopak, zhoršil vo Francúzsku a Taliansku (v oboch klesol -0,7 bodu) a miernejšie v Nemecku (-0,2 bodu) a Poľsku (-0,1 bodu). K poklesu celkového indexu ESI v Únii prispelo v júni najmä zníženie dôvery v službách a maloobchode, zatiaľ čo dôvera v priemysle, stavebníctve a medzi spotrebiteľmi sa veľmi nezmenila. Konkrétne spotrebiteľská dôvera sa v júni mierne zvýšila, o 0,3 bodu. A zároveň klesla dôvera v priemysle (-0,1), v službách (-0,5), maloobchode (-0,5) aj v stavebníctve (-0,3).

Viac..  EK pracuje na novom pilotnom mechanizme na podporu trhu s vodíkom

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny sa v 1. kvartáli vrátila k rastu, potvrdil Eurostat

Ekonomika eurozóny sa v 1. kvartáli vrátila k rastu, ukázali piatkové spresnené údaje štatistického úradu …

Consent choices