Prevrat v Bolívii. PHOTO: FB video/screenshot

EÚ, Španielsko i krajiny Latinskej Ameriky odsúdili kroky armády v Bolívii

Európska únia, Španielsko i prezidenti viacerých krajín Latinskej Ameriky v noci na štvrtok odsúdili kroky bolívijskej armády, ktorá v stredu vstúpila do sídla prezidenta krajiny. TASR informuje podľa ich vyjadrení na sociálnej sieti X a webovej stránky stanice BBC.

„Európska únia odsudzuje akýkoľvek pokus o narušenie ústavného poriadku v Bolívii a zosadenie demokraticky zvolených vlád,“ uviedol na sociálnej sieti X šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. EÚ takisto vyjadrila solidaritu s bolívijskou vládou a obyvateľmi. Sánchez na sociálnej sieti napísal, že jeho krajina odsudzuje vojenské kroky v Bolívii. „Bolívijskej vláde i obyvateľom vyjadrujeme podporu a solidaritu a žiadame rešpektovanie demokracie a právneho štátu,“ uviedol.

Bolívijský prezident Luis Arce kroky armády označil za pokus o štátny prevrat a žiadal mobilizáciu obyvateľstva. Vojaci i vozidlá sa zo svojich pozícií po niekoľkých hodinách stiahli. Ich veliteľa, generála Juana Josého Zuňigu, medzičasom zadržala bolívijská polícia. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador zo strany svojej krajiny vyjadril úplnú podporu bolívijskému prezidentovi Arcemu. Hlava štátu Kolumbie Gustavo Petro vyjadril k vojenskému prevratu v Bolívii odmietavý postoj. „Vyzývam všetok bolívijský ľud na demokratický odpor. Latinská Amerika sa musí zjednotiť v záujme demokracie,“ uviedol. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva odsúdil akýkoľvek pokus o štátny prevrat v Bolívii. Uviedol, že je zástanca demokracie a chce, aby prevládala v celej Latinskej Amerike. Pokus o prevrat na sociálnej sieti X odsúdil aj venezuelský líder Nicolás Maduro.

Viac..  Zelenskyj pricestoval do Bruselu, aby rokoval s lídrami EÚ, stretne sa aj s Pellegrinim

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecká vláda žiada sankcie EÚ voči pučistom v Nigeri

Nemecká vláda žiada EÚ o zavedenie sankcií proti osobám zodpovedným za štátny prevrat v Nigeri. …

Consent choices