János BOKA, maďarský minister pre záležitosti EÚ. PHOTO: © European Union 2023 - Source : EP

J. Bóka: : Maďarské predsedníctvo v EÚ bude reprezentovať tých, ktorí chcú zmenu

Maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka v utorok uviedol, že jeho krajina bude počas svojho predsedníctva v Rade Európskej Únie „udržiavať nádej na zmenu v nasledujúcom inštitucionálnom cykle“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Na podujatí v ústredí maďarskej nadácie v Bruseli Bóka povedal, že voľby do Európskeho parlamentu (EP) „jasne ukázali nielen to, že zmena je potrebná, ale aj to, že po nej túžia samotní Európania„. Podľa jeho slov uspeli politické sily presadzujúce zmenu, zatiaľ čo tie, ktoré chceli zachovať status quo, utrpeli straty.

Minister zároveň uviedol, že EÚ mohla počas uplynulých piatich rokov „urobiť oveľa viac, aby sa stala globálnym hráčom schopným identifikovať a presadiť vlastné strategické záujmy“ a prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Podľa Bókových slov však EÚ „neurobila nič“ pre to, aby vyriešila migračnú krízu či ochranu vonkajších hraníc, no nezabránila ani poklesu hospodárskej konkurencieschopnosti. Maďarské predsedníctvo bude pracovať na riešení týchto otázok, zdôraznil Bóka.

Viac..  Slovensko poskytne do Fondu EÚ pre Ukrajinu päť miliónov eur

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Branislav Ondruš: Nemôžeme obmedzovať suverenitu Maďarska v prípade udeľovania pobytu pre cudzincov

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. V …

Consent choices