Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Eurokomisia povolila použitie mRNA vakcíny aj proti bežnému respiračnému vírusu

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že povolila použitie mRNA vakcíny mResvia na očkovanie dospelých osôb nad 60 rokov proti ochoreniu dolných dýchacích ciest, ktoré je spôsobené infekciou respiračným syncyciálnym vírusom (RSV). Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že RSV je bežný respiračný vírus, zvyčajne s miernymi príznakmi, ale má potenciálne vážne následky pre zraniteľných ľudí vrátane starších dospelých. Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v správe pre médiá zdôraznila, že očkovanie zachraňuje životy a cieľom silnej európskej zdravotnej únie je zabezpečiť, aby mal každý prístup k ochrane, ktorú potrebuje pred vážnymi chorobami. „Schválenie prvej mRNA vakcíny proti RSV jasne ukazuje dôležitosť inovácií, pokiaľ ide o ochranu zdravia našich občanov,“ vysvetlila komisárka.

Povolenie pre mResvia prichádza pred nadchádzajúcou sezónou jeseň/zima, keď infekcie dýchacích ciest, ako je RSV, majú tendenciu vrcholiť v celej EÚ. Udelili ho na základe pozitívneho vedeckého hodnotenia Európskou agentúrou pre lieky (EMA) v júni 2024. Komisia upozornila, že teraz je na vnútroštátnych orgánoch v každom členskom štáte EÚ, aby rozhodli, či a ako budú vakcínu používať v súlade so svojimi národnými plánmi očkovania.

Viac..  Eurostat: Koncom júla malo v EÚ dočasnú ochranu 4,1 milióna ľudí z Ukrajiny

Očkovacia látka mResvia, ktorú vyvinula spoločnosť Moderna, je prvou mRNA vakcínou, ktorej použitie v EÚ povolili aj na iné ochorenie ako COVID-19. V roku 2023 EK povolila aj ďalšie vakcíny proti RSV na ochranu zraniteľných skupín vrátane dojčiat.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ má dilemu: pomôcť vakcínami proti mpoxu Afrike, alebo si udržať svoje zásoby

Európska únia opäť stojí pred otázkou, či si má udržať svoje zásoby vakcín, teraz proti …

Consent choices