Pohľad na zaplavenú oblasť Lungo Po Murazzi v talianskom Turíne. PHOTO TASR/AP

Eurokomisia navrhla vyše miliardu eur na pomoc piatim štátom EÚ po záplavách

Európska komisia (EK) v utorok navrhla finančnú podporu vo výške viac ako miliardy eur z Fondu solidarity EÚ (FSEÚ) na pomoc Taliansku, Slovinsku, Rakúsku, Grécku a Francúzsku pri riešení dôsledkov silných záplav, ktoré zasiahli tieto krajiny v roku 2023.

Komisia spresnila, že pre Taliansko vyčlenila 378,8 milióna eur po povodňových škodách v regióne Emilia-Romagna v máji 2023 a 67,8 milióna eur pre región Toskánsko po záplavách v októbri a novembri 2023. Slovinsko by malo dostať 428,4 milióna eur a Rakúsko 5,2 milióna eur na riešenie následkov povodní z augusta 2023. Grécko môže očakávať 101,5 milióna eur na podporu úsilia o obnovu po záplavách zo septembra 2023 a Francúzsko 46,7 milióna eur za škody spôsobené povodňami v regióne Hauts-de-France v novembri 2023.

Pomoc sprostredkovaná FSEÚ pokryje časť nákladov na núdzové a obnovovacie operácie vrátane opravy poškodenej infraštruktúry, ochrany kultúrneho dedičstva a vykonávania čistiacich operácií. Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v správe pre médiá uviedla, že Fond solidarity EÚ ako špecializovaný nástroj na podporu členských štátov na ich zotavenie po ničivých prírodných katastrofách zaisťuje solidaritu v praxi s tými, ktorých sa to najviac týka. „Táto pomoc poskytuje nielen úľavu a pomoc pri financovaní núdzových nákladov, ale pomáha krajinám EÚ lepšie sa pripraviť na výzvy, ktoré predstavuje zmena klímy,“ uviedla komisárka.

Viac..  Budúcnosť automobiliek v Európe je ohrozená. Fabriky prehrávajú cenový boj s Áziou

Návrh EK na financovanie nasleduje po žiadostiach príslušných krajín o pomoc z FSEÚ. Po schválení návrhu eurokomisie Európskym parlamentom a ministrami členských krajín (Rada EÚ) môže byť finančná pomoc vyplatená bezodkladne. FSEÚ od svojho založenia v roku 2002 zmobilizoval viac ako 8,6 miliardy eur ako odpoveď na 130 katastrof, z toho 110 prírodných katastrof a 20 mimoriadnych zdravotných kríz v 24 členských štátoch EÚ (aj v Spojenom kráľovstve) a štyroch kandidátskych krajinách – Albánsku, Čiernej Hore, Srbsku a Turecku.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Nedávne záplavy sú dôsledkom klimatickej krízy, budú čoraz častejšie. VIDEOKOMENTÁR

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices