Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. PHOTO TASR – Jakub Kotian

Globsec: Von der Leyenová si prevzala Českú a slovenskú transatlantickú cenu

Praha 30. augusta (TASR) – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová si v piatok počas galavečera na Pražskom hrade prevzala Českú a slovenskú translantickú cenu, ktorú udeľuje medzinárodná organizácia Globsec. Informuje o tom osobitný spravodajca TASR.

Von der Leyenovú ocenili za jej príkladné vedenie pri posilňovaní transatlantických väzieb a riešení globálnych výziev. Spolu s ňou získala cenu aj dánska premiérka Mette Frederiksenová a in memoriam bývalý český diplomat Martin Povejšil.

Von der Leyenová v ďakovnom prejave pripomenula, že pred šiestimi rokmi si rovnaké ocenenie prevzal aj súčasný český prezident Petr Pavel. Zároveň spomenula niekdajšiu šéfku americkej diplomacie Madeleine Albrightovú, ktorá sa narodila práve v hlavnom meste ČR, kde do nedele prebieha 19. ročník bezpečnostnej konferencie Globsec.

Albrightovú z rodnej krajiny podľa nej vyhnali nacisti a sovieti. „Svoj nový domov našla na druhej strane Atlantického oceána a stala sa vôbec prvou ženou na poste americkej ministerky zahraničných vecí,“ vyhlásila predsedníčka EK. Spojené štáty Albrightovej podľa nej poskytli slobodu a svoj život zasvätila obnoveniu a obrane tejto hodnoty v Európe. “Myslím si, že jej príbeh je symbolický pre príbeh nášho transatlantického partnerstva,” dodala.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o nových eurokomisároch: Teším sa, keď ich budeme grilovať. VIDEOBLOG

Pavel vo svojom príhovore pripomenul, že počas funkčného obdobia von der Leyenovej vypuklo viacero kríz vrátane pandémie Covid-19 alebo vojny na Ukrajine. Ona však podľa neho napriek týmto výzvam preukázala rozhodnosť a vodcovstvo pri presadzovaní európskeho projektu a jednoty v rámci členských štátov EÚ.
EK pod vedením von der Leyenovej podľa českého prezidenta stála pevne pri Ukrajine a hrala kľúčovú úlohu pri poskytovaní humanitárnej, finančnej a vojenskej pomoci Kyjevu.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslankyňa Neveďalová: Slovensko dostalo zatiaľ najlepšie portfólio v histórii

Pozvanie do Ranných Novín prijala europoslankyňa Katarína Neveďalová (Smer-SD). Rozprávala okrem iného aj o nových …

Consent choices