Breton
Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. PHOTO: © European Union.

Von der Leyenová prijala rezignáciu Thierryho Bretona

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová prijala rezignáciu francúzskeho európskeho komisára Thierryho Bretona. Uviedla to hovorkyňa EK Arianna Podesta, informuje spravodajca TASR.

„Predsedníčka berie na vedomie a prijíma rezignáciu Thierryho Bretona a ďakuje mu za prácu komisára počas celého mandátu,“ povedala hovorkyňa pred novinármi. Dôvody Bretonovej rezignácie nekomentovala, ani vzťahy doterajšieho francúzskeho eurokomisára so šéfkou exekutívy EÚ. Spresnila, že von der Leyenová v utorok doobeda v Štrasburgu Konferencii predsedov Európskeho parlamentu predstaví čo najlepšie vyváženú Európsku komisiu, aby sa mohla ujať svojich úloh „v čo možno najkratšom čase“.

Breton v liste adresovanom šéfke eurokomisie naznačil, že von der Leyenová pred niekoľkými dňami požiadala Francúzsko, aby z osobných dôvodov stiahlo jeho nomináciu do novej eurokomisie. Za to údajne prisľúbila Parížu vplyvnejšie portfólio.

Breton pôsobil vo funkčnom období 2019-2024 ako eurokomisár pre vnútorný trh a bojoval najmä proti veľkým digitálnym platformám. Do jeho zodpovednosti patrila aj oblasť vesmíru a obrany. V európskych kuloároch sa špekulovalo, že v budúcej EK by mohol byť výkonným podpredsedom pre priemysel a strategickú autonómiu.

Viac..  Orbán vystúpi s prejavom na talianskom fóre; bude hovoriť aj o budúcnosti EÚ

Slovinskí novinári hovorkyňu EK upozornili, že parlament v Ľubľane v pondelok nerozhodne o nominácii bývalej diplomatky Marty Kosovej na eurokomisárku. Na otázku, či chýbajúca nominantka za Slovinsko neohrozí prezentáciu novej Európskej komisie v europarlamente, Podesta uviedla, že deň má 24 hodín a „všetko je ešte možné“. Zdôraznila, že šéfka exekutívy EÚ do Štrasburgu príde s plánom predstaviť svoj pracovný tím.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Šimečka rezignoval na post podpredsedu EP

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka rezignoval na post podpredsedu Európskeho parlamentu (EP). Na sociálnej …

Consent choices