osipane, prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ vyhlásila Sardíniu a Švédsko za krajiny bez výskytu afrického moru ošípaných

Európska komisia (EK) v utorok oficiálne uznala Sardíniu a Švédsko za krajiny bez výskytu afrického moru ošípaných (AMO), smrteľného vírusového ochorenia domácich a divých ošípaných. Informuje o tom spravodajca TASR.

Pre Sardíniu to znamená koniec prepuknutia AMO genotypu I, ktoré sa prvýkrát začalo v roku 1978. Úspešnú elimináciu choroby dosiahli prísnym programom eradikácie a kontroly, ktorý podporovala EÚ a ktorý viedol tím národných a regionálni odborníkov. Opatrenia zahŕňali najmä zvýšený dohľad nad diviakmi a domácimi ošípanými spojený s biologickou bezpečnosťou, ako aj odbornú prípravu prevádzkovateľov, ako sú chovatelia a poľovníci.

Švédsko vyhlásili za krajinu bez AMO rok po prvom zistení tejto choroby v uhynutom diviakovi v kraji Västmanland. Úspech je výsledkom rýchlej implementácie opatrení na kontrolu a eradikáciu choroby zo strany švédskych orgánov, ktoré boli prispôsobené na základe odporúčaní tímu EÚ pre veterinárnu pohotovosť (EUVET). Od krátkej epidémie v auguste až septembri 2023 nehlásili vo Švédsku žiadne nové prípady. „Likvidácia afrického moru ošípaných na Sardínii a vo Švédsku je talianskym, švédskym a európskym úspechom pre vnútroštátne orgány a osoby pracujúce v tomto sektore v celej Európe. Boj proti tejto chorobe zostáva naliehavou výzvou v mnohých častiach EÚ. Odstránenie a kontrola choroby pomocou vedeckých opatrení zostane prioritou pre všetky postihnuté členské štáty a eurokomisia je odhodlaná ich podporovať,“ oznámila eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová.

Viac..  EDA: EÚ má nižšie vlastné príjmy z nerecyklovaného odpadu z plastových obalov

Komisia spresnila, že aj naďalej podporuje ostatné členské štáty EÚ, aby zostali obozretné a uplatňovali príslušné európske právne predpisy na boj proti tejto chorobe. V septembri sa vyskytli nové ohniská afrického moru ošípaných pri domácich ošípaných v Taliansku a Poľsku. V určitých oblastiach Maďarska, Talianska a Litvy sa zlepšila epidemiologická situácia pri ošípaných, ako aj diviačej zveri. O priaznivej situácii v súvislosti s AMO pri ošípaných v reštrikčnom pásme v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko informovalo aj Nemecko.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Severnú Európu zasiahli búrky; trajekty v Baltskom mori nepremávali

Veterné počasie a búrky na severe Európy spôsobili meškania v leteckej doprave, pozastavenie trajektových liniek …

Consent choices