Európska komisia. PHOTO: redakcia

Komisia prijíma opatrenia na zabezpečenie úplnej a včasnej transpozície smerníc EÚ

Komisia prijíma súbor rozhodnutí o nesplnení povinnosti z dôvodu, že členské štáty neoznámili opatrenia prijaté na transpozíciu smerníc EÚ do vnútroštátneho práva.  Komisia zasiela formálnu výzvu tým členským štátom, ktoré neoznámili vnútroštátne opatrenia na transpozíciu smerníc, ktorých lehota na transpozíciu uplynula nedávno. V tomto prípade 26 členských štátov ešte neoznámilo úplné opatrenia na transpozíciu piatich smerníc EÚ v oblasti spravodlivosti, finančnej stability, energetiky životného prostredia. Dotknuté členské štáty majú teraz dva mesiace na to, aby odpovedali na formálne výzvy a dokončili ich transpozíciu, alebo Komisia môže rozhodnúť o vydaní odôvodneného stanoviska.

Komisia vyzýva ÍRSKO a RAKÚSKO, aby oznámili opatrenia, ktorými sa v plnej miere transponujú ustanovenia smernice o reštrukturalizácii a konkurze, pokiaľ ide o používanie elektronických komunikačných prostriedkov v konkurznom konaní. Európska komisia sa rozhodla začať konanie o porušení povinnosti zaslaním formálnej výzvy Írsku a Rakúsku z dôvodu, že do svojho vnútroštátneho práva netransponovali niektoré ustanovenia smernice o reštrukturalizácii a konkurze (smernica 2019/1023). V smernici sa členským štátom ukladá povinnosť zabezpečiť, aby v prípadoch reštrukturalizácie, platobnej neschopnosti a oddlženia mohli zúčastnené strany vrátane odborníka a súdneho alebo správneho orgánu elektronicky vykonávať tieto úkony: prihlasovanie pohľadávok, predkladanie reštrukturalizačných alebo splátkových plánov a oznámenia veriteľom. Smernica nadobudla účinnosť v júli 2019. Členské štáty mali dodatočný čas na transpozíciu ustanovení o používaní elektronických komunikačných prostriedkov v konkurznom konaní, reštrukturalizácii a konaní o oddlžení do 17. júla 2024. Írsko a Rakúsko doteraz neoznámili Komisii príslušné opatrenia. Komisia preto týmto členským štátom zasiela výzvy, ktoré majú teraz dva mesiace na odpoveď a dokončenie transpozície. Ak nedostanú uspokojivú odpoveď, Komisia sa môže rozhodnúť vydať odôvodnené stanovisko.

Komisia vyzýva ŠPANIELSKO, aby plne transponovalo smernicu o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom.  Európska komisia sa rozhodla začať konanie o porušení povinnosti zaslaním výzvy Španielsku za to, že do svojho vnútroštátneho práva v plnej miere netransponovalo ustanovenie týkajúce sa vyplácania príspevku za posledné dva týždne rodičovskej dovolenky, ako sa vyžaduje podľa smernice 2019/1158 o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom. V tejto smernici sa stanovujú minimálne požiadavky, ktorých cieľom je dosiahnuť rovnosť medzi mužmi a ženami, pokiaľ ide o príležitosti na trhu práce a zaobchádzanie v práci, a to uľahčením zosúladenia pracovného a rodinného života pracovníkov, ktorí sú rodičmi alebo opatrovateľmi. Smernica nadobudla účinnosť v júli 2019 s dvoma samostatnými lehotami na transpozíciu. Členské štáty mali do 2. augusta 2022 transponovať väčšinu ustanovení smernice do svojho vnútroštátneho práva, napríklad ustanovenie o poskytnutí práva na dva mesiace neprenosnej a primerane platenej rodičovskej dovolenky. Ustanovenie týkajúce sa platby za posledné dva týždne rodičovskej dovolenky však museli členské štáty transponovať do 2. augusta 2024. K dnešnému dňu Španielsko neoznámilo Komisii úplnú transpozíciu tohto ustanovenia do svojho vnútroštátneho práva. Komisia preto posiela Španielsku formálnu výzvu, ktoré má teraz dva mesiace na to, aby odpovedalo a odstránilo nedostatky vznesené Komisiou. Ak Komisia nedostane uspokojivú odpoveď, môže sa rozhodnúť vydať odôvodnené stanovisko.

Komisia vyzýva 17 členských štátov, aby v plnom rozsahu transponovali smernicu o podávaní správ o udržateľnosti podnikov.  Európska komisia sa rozhodla začať konanie o porušení povinnosti zaslaním formálnej výzvy 17 členským štátom (Belgicku, Česku, Nemecku, Estónsku, Grécku, Španielsku, Cypru, Lotyšsku, Luxembursku, Malte, Holandsku, Rakúsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku a Fínsku) za to, že neoznámili svoje vnútroštátne opatrenia, ktorými plne transponovali smernicu o účtovníctve (smernica 2013/34/EÚ), smernicu o transparentnosti (smernica 2004/109/ES) a smernicu o audite (smernica 2014/56/EÚ) v znení smernice o vykazovaní podnikovej udržateľnosti (CSRD) (smernica (EÚ) 2022/2464). CSRD zavádza nové pravidlá týkajúce sa podávania správ o udržateľnosti. Vyžaduje sa v nej, aby veľké spoločnosti a kótované spoločnosti (okrem mikropodnikov) zverejňovali informácie o sociálnych a environmentálnych rizikách, ktorým čelia, a o tom, ako ich činnosti ovplyvňujú ľudí a životné prostredie. To pomáha investorom a iným zainteresovaným stranám hodnotiť výkonnosť spoločností v oblasti udržateľnosti. Nové pravidlá vykazovania udržateľnosti sa uplatňujú od finančných rokov, ktoré sa začínajú 1. januára 2024 alebo neskôr. Ak sa tieto nové pravidlá netransponujú, nebude možné dosiahnuť potrebnú úroveň harmonizácie podávania správ o udržateľnosti v EÚ a investori nebudú môcť pri rozhodovaní o investíciách zohľadniť výsledky spoločností v oblasti udržateľnosti. Sedemnásť dotknutých členských štátov zatiaľ neoznámilo úplnú transpozíciu ustanovení CSRD (smernica (EÚ) 2022/2464) do vnútroštátneho práva. Lehota na transpozíciu uplynula 6. júla 2024. Komisia preto zasiela formálne výzvy dotknutým členským štátom, ktoré majú teraz dva mesiace na odpoveď a dokončenie transpozície. Ak nedostanú uspokojivú odpoveď, Komisia sa môže rozhodnúť vydať odôvodnené stanovisko.

Komisia vyzýva členské štáty, aby transponovali dohodnuté pravidlá na urýchlenie postupov udeľovania povolení pre projekty v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov. Európska komisia sa rozhodla začať konanie o porušení povinnosti zaslaním formálneho upozornenia 26 členským štátom za to, že v plnej miere netransponovali do vnútroštátneho práva ustanovenia revidovanej smernice o obnoviteľných zdrojoch energie týkajúce sa zjednodušenia a urýchlenia postupov udeľovania povolení. Revidovaná smernica RED (smernica 2023/2413, ktorou sa mení smernica 2018/2001) nadobudla účinnosť v novembri 2023 a niektoré ustanovenia sa mali transponovať do vnútroštátneho práva do 1. júla 2024. Tieto ustanovenia zahŕňajú opatrenia na zjednodušenie a urýchlenie postupov udeľovania povolení pre projekty v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov, ako aj pre projekty infraštruktúry potrebnej na integráciu dodatočnej energie z obnoviteľných zdrojov do elektrizačnej sústavy. Zahŕňajú aj jasné časové obmedzenia pre postupy udeľovania povolení zamerané na konkrétne technológie alebo typy projektov, posilnenie úlohy jednotného kontaktného miesta pre žiadosti a predpoklad, že projekty v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov a súvisiaca sieťová infraštruktúra sú v nadradenom verejnom záujme. K dnešnému dňu iba Dánsko oznámilo úplnú transpozíciu týchto ustanovení do zákonnej lehoty 1. júla 2024. Komisia preto zasiela formálne oznámenia Belgicku, Bulharsku, Česku, Nemecku, Estónsku, Írsku, Grécku, Španielsku, Francúzsku, Chorvátsku, Taliansku, Cypru, Lotyšsku, Litve, Luxembursku, Maďarsku, Malte, Holandsku, Rakúsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku, Slovensku, Fínsku a Švédsku. Tieto krajiny majú teraz dva mesiace na odpoveď a dokončenie transpozície. Ak nedostanú uspokojivú odpoveď, Komisia sa môže rozhodnúť vydať odôvodnené stanovisko.

Viac..  Maroš Šefčovič: Začínam so svojím zatiaľ najsilnejším portfóliom v eurokomisii

Komisia vyzýva PORTUGALSKO a SLOVENSKO, aby v plnom rozsahu transponovali smernice obmedzujúce určité nebezpečné látky v elektrických a elektronických zariadeniach. Európska komisia sa rozhodla začať konanie o porušení povinnosti zaslaním formálneho upozornenia Portugalsku a Slovensku za to, že do svojich vnútroštátnych právnych predpisov netransponovali delegovanú smernicu Komisie (EÚ) 2024/232, ktorou sa mení a dopĺňa smernica o obmedzení nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach (smernica 2011/65/EÚ) (smernica RoHS), pokiaľ ide o výnimku pre kadmium a olovo v plastových profiloch elektrických a elektronických okien a dverí obsahujúcich regenerovaný tuhý polyvinylchlorid. Smernica RoHS obmedzuje používanie nebezpečných látok, ako je kadmium, olovo a ortuť, s cieľom chrániť ľudské zdravie a životné prostredie. Umožňuje tiež environmentálne vhodné zhodnocovanie a spracovanie odpadu z elektrických a elektronických zariadení. Smernica RoHS umožňuje za určitých podmienok časovo obmedzené výnimky z obmedzení používania rôznych látok. Plastové profily v elektrifikovaných oknách a dverách, ktoré sú vyrobené z regenerovaného polyvinylchloridu (PVC), môžu obsahovať staršie koncentrácie kadmia a olova, ktoré sa predtým používali v PVC. Aby sa takéto okná a dvere mohli uvádzať na európsky trh, bola v delegovanej smernici Komisie (EÚ) 2024/232 udelená výnimka. Je zosúladená s podobnou výnimkou pre olovo v regenerovanom PVC pre neelektrifikované okná a dvere stanovenou v nariadení Komisie (EÚ) 2023/923, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1907/2006. Nová výnimka zachováva vysokú úroveň ochrany životného prostredia a umožňuje recykláciu starého PVC materiálu. Recyklácia starého PVC si vyžaduje menšie množstvo energie a prírodných zdrojov, než aké by inak bolo potrebné na použitie primárneho PVC. Termín na prijatie a zverejnenie vnútroštátnych transpozičných opatrení bol 31. júl 2024. Dodržanie tohto termínu je dôležité pre bezproblémové fungovanie jednotného trhu, pokiaľ ide o výrobky, na ktoré sa výnimka vzťahuje. Bez vykonateľnej výnimky by sa elektrifikované výrobky vyrobené z regenerovaného PVC s určitou dedičnou koncentráciou kadmia a olova nemohli uvádzať na trh, čo by bránilo prechodu na obehové hospodárstvo. Dotknuté členské štáty neoznámili Komisii svoje transpozičné opatrenia. Komisia preto zasiela formálnu výzvu Portugalsku a Slovensku, ktoré majú teraz dva mesiace na odpoveď a dokončenie transpozície. Ak nedostanú uspokojivú odpoveď, Komisia sa môže rozhodnúť vydať odôvodnené stanovisko.

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Británia uviedla, že ešte nie je pripravená na nové opatrenia na hraniciach EÚ

Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že ešte nie je pripravené na kontroly na hraniciach, ktoré …

Consent choices