Vlajka Srbska a EÚ. PHOTO: © European Union 2018

EÚ: Srbsko musí zakročiť proti ruským dezinformáciám

Európska únia v utorok vyzvala Srbsko, aby urýchlene prijalo opatrenia na boj proti manipulácii a zasahovaniu zo strany ruských médií. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Hovorca Európskej komisie Peter Stano pre AFP pripomenul, že EÚ zaviedla sankcie voči ruským štátnym médiám vrátane televíznej stanice RT. Ich vysielanie je v EÚ momentálne pozastavené. „Tieto médiá vrátane RT vo všetkých svojich formách sa stali nástrojom“ Kremľa v ruskej vojne proti Ukrajine, a „kanálom na šírenie a manipuláciu informácií“, povedal Stano.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) minulý týždeň vydala správu, v ktorej skonštatovala, že ruská RT využíva svoju pobočku v Belehrade, hlavnom meste Srbska, na to, aby prispôsobila naratív Moskvy pred ich šírením v juhovýchodnej Európe. Šéf sekcie RSF pre EÚ a Balkán Pavol Szalai v pondelok pre francúzsku agentúru povedal, že Srbsko posilňuje propagandu Kremľa tým, že ignoruje sankcie EÚ voči ruským médiám.

Viac..  Pobaltské štáty a Poľsko chcú, aby EÚ spolufinancovala rozsiahlu obrannú líniu

Stano tvrdí, že Srbsko ako kandidátska krajina na členstvo v EÚ musí „tiež prijať naliehavé opatrenia na boj proti manipulácii a ovplyvňovaniu informáciami zo zahraničia“. Za vážny problém podľa svojich slov považuje skutočnosť, že sa Srbsko nepripojilo k spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ v tejto veci, čo má následne vplyv aj na prístupové rokovania. Hoci Belehrad odsúdil vojenskú inváziu ruských síl na Ukrajinu, od februára 2022 nezaviedol žiadne sankcie. Srbsko má s Ruskom historické väzby a je od neho závislé aj na dodávkach plynu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

orban

Orbán volá po zmenách v EÚ, vojnu na Ukrajine takmer nespomína. Leyenová nešetrí kritikou

Európska únia potrebuje zmenu. Vyhlásil to maďarský premiér v Európskom parlamente v Štrasburgu. Viktor Orbán …

Consent choices