Migranti.

Španielsko nesúhlasí s návrhom na vytvorenie azylových centier mimo EÚ

Španielska vláda v stredu pred summitom Európskej rady v Bruseli uviedla, že nesúhlasí s návrhom na vytvorenie azylových centier v krajinách mimo Európskej únie. Stretnutie lídrov EÚ sa začína vo štvrtok a práve riadenie migrácie bude jedným z najhlavnejším bodov programu, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Nesúhlas s takýmto riadením migrácie vyjadrila ministerka práce Yolanda Díazová, ako aj hovorkyňa vlády Pilar Alegriová. „Migračná politika, ktorú vyvíjame, už funguje,“ vyhlásila Alegriová. V Španielsku v súčasnosti prebieha diskusia o pláne využiť relatívne nové, ale takmer nepoužívané letisko v centrálnom regióne Kastília-La Mancha ako prijímacie centrum pre migrantov.

Na Kanárske ostrovy, španielske súostrovie pri pobreží severozápadnej Afriky, dorazilo v posledných mesiacoch mnoho migrantov vrátane mladistvých. Kanárske ostrovy presadzujú spravodlivé rozdelenie týchto migrantov a podporu zo strany ústrednej vlády.

Viac..  Viac ako sto spoločností signatármi paktu o umelej inteligencii

V pondelok Taliansko odviezlo do nových centier pre migrantov v Albánsku prvú skupinu potenciálnych žiadateľov o azyl. Ide o prvý prípad, keď sa členský štát EÚ rozhodol pre takúto spoluprácu s mimoúnijnou krajinou. Viaceré členské štáty vrátane ČR pritom vyzývajú Európsku komisiu na podobné dohody s tretími krajinami. Cieľom je obmedziť rastúci počet migrantov prichádzajúcich najmä z Afriky a Blízkeho východu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Holandsko požiadalo EK o trvalú výnimku z migračných pravidiel EÚ

Nová holandská vláda na čele s krajne pravicovou Stranou slobody (PVV) Geerta Wildersa v stredu …

Consent choices