Predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union 2024 - Source : EP

Michel: EÚ je na strane Ukrajiny a potrebuje urýchliť pomoc pre Kyjev

Európska únia je na strane Ukrajiny a potrebuje urýchliť vojenskú a finančnú podporu pre Kyjev. Pred summitom lídrov EÚ v Bruseli to vo štvrtok po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel, informuje spravodajca TASR.

Michel zároveň uviedol, že budúcnosť Ukrajiny vidí v Únii. „Máme spoločné sny a hodnoty,“ dodal. Zelenskyj sa v úvode poďakoval za pomoc zo strany 27-členného bloku. Spresnil, že počas stretnutia s lídrami EÚ plánuje priblížiť svoj tzv. víťazný plán, ktorého cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. „Naším plánom je posilniť Ukrajinu, aby bola silná a pripravená na diplomaciu,“ povedal Zelenskyj pred novinármi v Bruseli. Dodal, že na úspech plánu bude potrebná ochota aj jeho partnerov.

Už v stredu ukrajinský prezident uviedol, že ak sa plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. Plán má podľa ukrajinského prezidenta päť bodov a tri tajné prílohy. Okrem bezodkladnej pozvánky do NATO k nim patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít. Počíta tiež s pokračovaním ukrajinskej vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a nasadením „komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov“ na Ukrajine. Zelenskyj po stretnutí s lídrami EÚ plánuje vo štvrtok zamieriť aj na rokovania s ministrami obrany NATO, taktiež v Bruseli.

Viac..  Martin Hojsík: Je nevyhnutné, aby sme Ukrajinu nenechali padnúť

Lídri EÚ sa budú počas summitu venovať aj ďalšej vojenskej podpore pre Kyjev, preskúmajú pokrok v dodávkach systémov protivzdušnej obrany, munície a rakiet. Diskutovať majú aj o využívaní výnosov zo zmrazených ruských aktív v prospech Ukrajiny a o tom, ako posilniť ukrajinský energetický sektor a jeho kritickú infraštruktúru pred blížiacou sa zimou.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Michel pozval Zelenského na summit EÚ, aby predstavil svoj víťazný plán

Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok oznámil, že pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do …

Consent choices