Pre väčšinu Slovákov EÚ znamená euro a slobodu cestovať

bratislavský hrad
Bratislavský hrad. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Európska únia pre väčšinu Slovákov znamená euro a slobodu cestovať, študovať a pracovať kdekoľvek v únii. S EÚ si to stotožňuje 53 percent občanov.

Slováci sa najviac zaujímajú o prácu vonku

„Pre 22 percent občanov EÚ znamená silnejšie slovo vo svete a pre 18 percent slovenských občanov únia znamená mier,“ uvádza sa v tlačovej správe Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku, ktorú vydali pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

Z prieskumov EK tiež vyplýva, že Slováci sa z práv, ktoré im vyplývajú z občianstva Európskej únie, najviac zaujímajú o prácu v inej krajine EÚ (49 percent) a o život v inej krajine EÚ (46 percent).

Členstvo vnímame pozitívne

Na treťom mieste je získanie lekárskej pomoci v inej krajine EÚ (38 percent). Slováci ako jeden z dvoch najpozitívnejších výsledkov európskej integrácie označili voľný pohyb ľudí, tovaru a služieb v EÚ (75 percent).  Na druhé miesto Slováci zaradili euro (47 percent), na tretie miesto sa dostal mier medzi členskými štátmi EÚ (40 percent).

Väčšina Slovákov vníma členstvo Slovenska v EÚ pozitívne. Takmer dve tretiny populácie Slovenska (66,3 percent) si myslí, že vstup Slovenska do Európskej únie bolo správne rozhodnutie. Slováci sú v rámci EÚ tradične nadpriemerne proeurópski, 66 percent Slovákov sa cíti byť občanom EÚ.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

Vytvorenie spoločnej politiky

Výrazná väčšina občanov Slovenskej republiky (78 percent) súhlasí s existenciouEurópskej hospodárskej a menovej únie s jednotnou menou – eurom. Na Slovensku má výraznú podporu aj vytvorenie spoločnej zahraničnej politiky 28 členských štátov EÚ (76 percent) a spoločnej obrannej a bezpečnostnej politiky členských štátov EÚ (85 percent).

Slovensko sa členom EÚ stalo 1. mája 2004. Jej súčasťou sa vtedy stali aj Cyprus, Česko, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko a Slovinsko.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices