brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Žiadne výhody. Pracovníci z EÚ by po brexite nemali mať v Británii lepšie podmienky

LONDÝN / Pracovníkom z Európskej únie prichádzajúcim do Veľkej Británie by sa po brexite nemala poskytovať prednosť pri vydávaní víz. Konštatuje sa to v novej správe britského Poradného výboru pre migráciu.

Výbor odporučil zjednodušenie migrácie vysoko kvalifikovaných pracovníkov do Británie a vládu vyzval, aby úplne zrušila limit na príchod kvalifikovaných zamestnancov z krajín mimo EÚ, ktorý je v súčasnosti na úrovni 20 700 ročne. Labouristi správu podporili a označili ju za „koniec diskriminácie“ voči migrantom z krajín mimo EÚ.

Predseda Poradného výboru pre migráciu Alan Manning konštatoval, že celkový vplyv migrácie z Európskeho hospodárskeho priestoru neznamenal vysoké náklady, ako niektorí ľudia tvrdia, ale neznamenal ani veľké prínosy. O vypracovanie správy požiadal ešte v júli 2017 vtedajší britský minister vnútra Amber Rudd. Predpokladá sa, že správa bude formovať vládnu migračnú politiku po brexite.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Správa britského Poradného výboru pre migráciu ale ďalej konštatuje, že neexistujú dôkazy o tom, že zvýšená migrácia z Európy poškodzuje život vo Veľkej Británii. Dospela tiež k záveru, že migranti z EÚ zaplatili viac prostredníctvom daní, ako čerpali vo forme sociálnych dávok, prispeli viac k počtu zamestnancov vo verejnom zdravotníctve, ako boli ich potreby na zdravotnú starostlivosť, a neovplyvnili mieru kriminality.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Európska únia nám prináša skutočný mier

Členské štáty Európskej únie si 9. mája pripomenuli Deň Európy na počesť vyhlásenia Schumanovej deklarácie …

Consent choices