rodina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko a ďalšie krajiny V4 idú do sporu s Rakúskom. Problémom sú rodinné prídavky

BRATISLAVA / Krajiny V4 sa sa vo štvrtok v Bratislave spojili v boji proti novému rakúskemu opatreniu. Rakúsko len nedávno prijalo zákon, podľa ktorého Slováci pracujúci v Rakúsku,ale žijúci na Slovensku, dostanú výrazne nižšie príspevky na dieťa. Oproti rakúskym rodičom dostanú len dvojtretinovú dávku. Zníženie sa týka všetkých cudzincov, ktorí tam pracujú a platia dane, no nežijú tam.

Slováci pracujúci v Rakúsku doteraz poberali na deti do troch rokov 179, 40 eur. Po novom to bude 109,12 eur. Rodičia odkazujú, že je to nespravodlivé, pretože dane v Rakúsku platia rovnako. „V Rakúsku pracujem a odvádzam tu patričné dane…Príde mi preto spravodlivé poberať aj ich výhody,“ hovorí slovenská mamička. „Tie prídavky sú niečo, s čím si dokážem vyrovnať aj benzín, ktorý je dnes veľmi drahý. Budem do budúcna rozmýšľať, či sa mi to oplatí,“ dodáva.

„Aj naši zamestnanci, ktorí v Rakúsku pracujú, platia rovnaké sociálne odvody a dane ako aj domáci. Prečo by nemali mať rovnaké sociálne dávky,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Najvyšší predstavitelia ministerstiev práce V4 veria, že všetko prešetrí Európska komisia. „Táto indexácia je nedôstojná a je popretím rovného zachádzania. Naši zamestnanci prispievajú rovnako, ako všetci ostatní,“ uviedol Petr Hůrka, štátny tajomník ministerstva práce Českej republiky.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

„Toto jednostranné rozhodnutie Rakúska ťažko porušuje základné princípy Európskej únie, lebo sa meria dvojitým metrom,“uviedla Katalin Novák, maďarská ministerka zodpovedná za politiku rodiny a mládeže.

„Ide o diskrimináciu a nesúhlasíme s tým, aby členské štáty únie odsúhlasovali takéto predpisy,“ tvrdí Stanislav Szwed, poľský štátny tajomník Ministerstva pre rodinu a prácu.

Prvýkrát na stretnutí zaznelo, že o podobnom kroku ako Rakúsko uvažuje ďalších 5 európskych krajín a o to tvrdší postoj V4 zaujala. Príspevky na dieťa v Rakúsku poberá až vyše 87 tisíc detí z krajín V4, zo Slovenska je to asi 29 tisíc detí. Európska komisia už avizovala, že rakúsky zákon preskúma.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices