Ak nám Rusi odstavia ropu, vydržíme 7 mesiacov

robert fico
Róbert Fico, slovenský premiér. PHOTO: Flickr.

Zastaví sa ropa, ktorá k nám tečie cez Ukrajinu? Pri dovoze tejto strategickej suroviny sme takmer výlučne odkázaní na Rusko a spoľahlivosť Ukrajiny ako tranzitného partnera. Otázkou je, či máme aj nejaké iné možnosti.

Sankcoe voči Rusku sa nám vrátili ako bumerang, ktorý nás riadne trafil do hlavy. Aj takto v pondelok Robert Fico reagoval na hrozbu toho, že smerom z Ukrajiny k nám môže dôjsť k zastaveniu dodávky ropy.

Ropa na 7 mesiacov

„Tak ako sme my prejavili solidaritu vo vzťahu k Ukrajine, pokiaľ ide o malý reverz plynu, očakávame od Ukrajiny, že sa bude správať k členským štátom Európskej únie najmä po tom, čo podpísala Ukrajina dohodu, zodpovedne,“ povedal premiér Robert Fico.

V tejto chvíli máme na Slovensku zásoby ropy a ropných výrobkov na približne 210 dní, teda 7 mesiacov. „To je na základe dennej potreby. Toľko sme schopní zo súčasného stavu vykryť výpadok v dodávkach ropy. Sú to produkty spolu so zásobami ropy či už núdzovými, alebo našimi vlastnými,“ informuje predseda predstavenstva Transpetrol Ivan Krivosudský.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Ropovod Adria

Alternatívou pre zdroj ropy by mohol byť ropovod Adria, ktorý k nám vedie cez Maďarsko. Ten však ešte k plnej kapacite treba zrekonštruovať. „Treba povedať aj to druhé, zásadným spôsobom to bude vplývať na cenotvorbu pohonných hmôt,“ myslí si Krivosudský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices