Kozloduj
Jadrová elektráreň Kozloduj v Bulharsku. PHOTO: © European Union.

Európsky parlament žiada zvýšenie príspevku na vyraďovanie jadrových zariadení

Európsky parlament vyzval na zvýšenie príspevku Únie v procese vyraďovania už odstavených jadrových zariadení, vrátane slovenskej jadrovej elektrárne Bohunice V1.

Poslanci v uznesení, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 494 (za): 35 (proti): 32 (zdržalo sa hlasovania), vyzvali na úpravu výšky spolufinancovania aktivít, ktoré súvisia s procesom vyraďovania odstavenej jadrovej elektrárne Bohunice V1 na Slovensku a štyroch odstavených blokov jadrovej elektrárne Kozloduj v Bulharsku. Pôvodný návrh Európskej komisie, aby finančná spoluúčasť Únie na projektoch a činnostiach týkajúcich sa vyraďovania v rokoch 2021 – 2027 nepresiahla 50% poslanci prepracovali tak, aby spolufinancovanie Únie tvorilo minimálne 50%.

Parlament tiež presadzuje, aby bolo Spoločné výskumné centrum Európskej komisie poverené zhromažďovaním, rozvíjaním a výmenou poznatkov v oblasti vyraďovania jadrových zariadení z prevádzky na úrovni Únie.

Reakcie slovenských poslancov

„Podporujem tento program. Zo zvýšenej finančnej spoluúčasti EÚ bude profitovať aj Slovensko. V čase trendu implementovania politík obnoviteľných zdrojov je rozumné podporovať výskum v oblasti jadrovej energetiky, ktorá ostáva spoľahlivou cestou energetickej diverzifikácie pre Slovensko aj Európu,‟ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

„Jadrové elektrárne a odpad z nich sú problémom, ktorý nemôžeme nechávať na ďalšie generácie. Tak ako v prípade iných environmentálnych záťaží, je Európska únia pripravená pomôcť s jeho riešením,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Ďalší postup

Schválené uznesenie Európskeho parlamentu bude zaslané Rade (ministrov) EÚ. V tomto prípade však ide o nezáväzné stanovisko, nakoľko Európsky parlament má v tejto otázke iba poradnú úlohu. Konečné znenie nového nariadenia je tak plne v rukách ministrov členských štátov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Európska únia nám prináša skutočný mier

Členské štáty Európskej únie si 9. mája pripomenuli Deň Európy na počesť vyhlásenia Schumanovej deklarácie …

Consent choices