hypoteka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slováci bažia po hypotékach . Opatrenia Národnej banky to ale komplikujú

BRATISLAVA / Nízke úrokové sadzby a superlacné úvery na bývanie uľahčujú Slovákom zadlžovať sa. Spôsob, akým siahame po hypotékach je stále jeden z najrýchlejších v Európe. Zasiahla preto Národná banka s cieľom spomaliť rast cien na trhu. Efekt je zatiaľ najmä výchovný.

Lacné peniaze od bánk a nedostatok bytov vyhnali ich cenu takmer na úroveň spred krízy. Napriek tomu sa stále predávajú ako teplé rožky. „Zmeny, ktoré tu už momentálne sú, majú vplyv na tie ceny a na realitný trh doslova ako to globálne otepľovanie,“ povedal realitný expert z Riešime bývanie Martin Čapo. Cítime síce, že sa niečo deje, no efekty prídu až neskôr. „Vidíme, že sa nezmenilo správanie klientov. Tí, ktorí žiadali o úver, zase žiadajú a tí, ktorí zakladali nehnuteľnosti, to robia zase,“ povedal produktový riaditeľ Slovenskej sporiteľne Slávek Mynář. 

Kým ešte pred rokom nebola výnimočná ani bitka o ceny nehnuteľností, dnes kupujúci zakopali vojnovú sekeru a vytiahli biely obrúsok na znak mieru. „Vlani stúpli ceny nehnuteľností o 6 percent, tento rok by to mohlo byť už trošku menej,“ uviedla hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Sprísnenie podmienok Národnou bankou začína mať výchovný efekt a kupujúci sú zrazu pri rozhodovaní o niekoľko desatín promile triezvejší. Hypotéka totiž začína byť nedostupná pre stále väčší počet žiadateľov a od júla sa podmienky ešte viac sprísnia. „V tomto roku už pocítime prvé dopady,“ uviedol člen predstavenstva Brokeria Milan Repka. 

Viac..  EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

Rýchlosť zadlžovania, napriek tomu, zostane naďalej vysoká, no konečne by mala klesnúť pod 10 percent. Zdá sa však, že zástup žiadateľov o úvery na bývanie sa pred našimi bankami predsa len čiastočne preriedi. „Ten vplyv na skupiny s nižšími príjmami bude väčší,“ povedal Mynář.

Niet divu, že mnohí preto zvažujú namiesto kúpy nájom. Zdá sa však, že v súčasnosti sa nedá ušetriť ani na tom. „Tie nájmy sú dnes také vysoké, ako splátky hypotéky,“ povedal Repka. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices