Nicholsonova
Foto: Archív LĎN.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Ak nám tragická smrť Jána Kuciaka mala odkryť nejaký hlbší zmysel, tak to bol dôkaz o tom, že pravda je nesmrteľná

LDN Kuciak
Foto: Archív LĎN.

Na pôde Európskeho parlamentu odhalili pamätník, na počesť zavraždeným novinárom zo Slovenska a Malty. Tri roky po vražde maltskej novinárky Daphne Caruana Galizie a dva roky po vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si ich takto uctila skupina poslancov Európskeho parlamentu, predstaviteľov Európskej komisie, a to za prítomnosti ich rodičov a blízkych.

Podujatie s názvom „Immortal Truth/Nesmrteľná pravda“ zorganizovala poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová v spolupráci s maltským poslancom Davidom Casom. Poslanci sa spojili, pretože ich domovské krajiny spájajú nielen tragické okolnosti smrti novinárov, ale aj šokujúce odhalenia o vládnej korupcii, ktoré viedli až k obrovským a bezprecedentným protestom verejnosti. Čestnými hosťami podujatia boli rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej a rodičia a neter Daphne Caruana Galizie. Kovový pamätník vytvoril mladý slovenský umelec Martin Mjartan a má symbolizovať dôležitosť pravdy, ktorá je často skrytá, ale je nesmrteľná.

Cieľom podujatia bolo vyzdvihnúť boj zavraždených novinárov za spravodlivosť, odhodlanie a odvahu, ktorú zoči voči skorumpovanému systému preukázali. Obe vraždy – na Malte aj u nás na Slovensku – mali spoločného menovateľa. Boli to tie špinavé peniaze,“ ako prvý sa na podujatí prítomným prihovoril Jozef Kuciak. Vyjadril aj želanie, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že napredovaniu vyšetrovaniu pomôže hlavne vytvorenie európskej prokuratúry na čele s európskou prokurátorkou.

Zlatica Kušnírová poukázala v dojemnom príhovore na to, že novinári často riskujú svoj život, ale ich nikto nechráni.Jeden neobyčajný, mladý a šikovný novinár zrazu ohrozil celú mafiuAk nejaký členský štát Európskej únie nedokáže ochrániť svojich občanov, novinárov ani farmárov, niekde sa stala chyba. Vážení poslanci a poslankyne, prosím, nezatvárajte pred tým oči, srdce Európy krváca.“

Lucia Ďuriš Nicholsonová vyzdvihla prínosy investigatívnej práce novinárov a odsúdila zlyhania štátnej moci ich ochrániť: Zavraždili ich v ich vlastných krajinách, kde kvôli skorumpovaným politikom vytvorila mafia štát v štáte. Vďaka Jánovi Kuciakovi sme sa dozvedeli, že nielen krajinu, ale aj spravodlivosť sprivatizovali oligarchovia, skorumpovaní politici a mafiánski kvázi podnikatelia.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Na záver svojho prejavu vyzvala Lucia Ďuriš Nicholsonová na prijatie ráznych opatrení na posilnenie ochrany novinárov, vymáhanie upadajúcej demokracie a právneho štátu v členských štátoch. Na národných, ale aj na európskej úrovni musíme urobiť všetko pre to, aby sme posilnili nezávislosť médií a ochranu novinárov. O to sa budeme snažiť aj pri príprave Uznesenia o posilnení postavenia slobodných médií, na ktorého príprave sa zúčastňujem.“

V európskych inštitúciách sa okrem toho už dlho skloňuje potreba prijať vylepšený mechanizmus hodnotenia právneho štátu, kam patrí aj nezávislé súdnictvo a rešpektovanie práce novinárov. Možnosťou je aj podmieňovanie čerpania eurofondov. „Pripravujeme legislatívne uznesenie o zriadení mechanizmu EÚ pre právny štát. A spomínajú sa aj sankcie. Slovensko má momentálne až 85% všetkých investícií naviazaných na eurofondy. Toto by mohlo prebudiť aj vlády ignorujúca odporúčania Európskeho parlamentu a komisie, aj vlády prepojené na oligarchov a mafiu,“ uzavrela svoj príhovor Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Jej slová potvrdila aj podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za oblasť Hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a spomenula napríklad vytvorenie špeciálneho fondu na pomoc novinárom, ktorých neprávom a účelovo zažalovali. Silnú podporu vyjadrila aj podpredsedníčka Európskeho parlamentu z Írska Mairead McGuinness.

Po podujatí sa rodina Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spolu s rodinou Daphne Caruana Galizie stretne s predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim z Talianska v sprievode Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

O dac

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Európski poslanci dali poslednú zelenú európskemu preukazu pre osoby so zdravotným postihnutím a európskemu parkovaciemu …

Consent choices